Przepis na lody arbuzowe
Przepis na lody arbuzowe
Składniki:
- 1 mały arbuz (około 3-4 kilogramów),
- 200g cukru (lub mniej, jeśli preferujesz mniej słodkie lody),
- sok z 1 limonki,
- opcjonalnie: garść posiekanej czekolady lub czekoladowych kropelek (do imitacji nasion arbuza).
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku kroimy arbuza na pół i wydrążamy miąższ za pomocą łyżki. Upewniamy się, że usuwamy również wszystkie nasiona. Miąższ arbuza umieszczamy w blenderze. Dodajemy cukier i sok z limonki do blendera. Miksujemy wszystko razem, aż otrzymamy gładki płyn.
Zobacz też:
Przepis na lody o smaku granatu
Przecedzamy zmiksowany arbuz przez sitko, aby usunąć wszelkie resztki skórki lub nasion. Dzięki temu otrzymamy czysty, arbuzowy sok. Przelewamy sok do pojemnika na lody i zamrażamy przez około 1-2 godziny.
Zobacz też:
Przepis na makaron z cukinią i krewetkami
Jeżeli nie posiadamy maszynki do lodów, możemy po prostu wlać sok do pojemnika i wstawić do zamrażarki, ale warto pamiętać, aby co godzinę mieszać, aby zapobiec powstawaniu dużych kryształków lodu.
Zobacz też:
Przepis na lody o smaku adwokatu
Jeśli została wybrana opcja z czekoladą, wyjmujemy pojemnik z lodami po około godzinie i dodajemy posiekaną czekoladę (lub czekoladowe kropelki), mieszamy i wstawiamy z powrotem do zamrażarki.
Zobacz też:
Prosty przepis na sałatkę grecką. Idealna na letniego grilla
Lody są gotowe, kiedy uzyskają odpowiednią konsystencję. Może to zająć od 4 do 6 godzin, a w niektórych przypadkach nawet całą noc.