Przepis na lody arbuzowe - Piekniejsze.pl

Przepis na lody arbuzowe

Lody arbuzowe to idealny deser na ciepłe, a wręcz upalne dni. Jak je wykonać samodzielnie, aby swym smakiem urzekły wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Przepis na lody arbuzowe
Przepis na lody arbuzowe, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Przepis na lody arbuzowe

Składniki:

  • 1 mały arbuz (około 3-4 kilogramów),
  • 200g cukru (lub mniej, jeśli preferujesz mniej słodkie lody),
  • sok z 1 limonki,
  • opcjonalnie: garść posiekanej czekolady lub czekoladowych kropelek (do imitacji nasion arbuza).

Zobacz też:

Przepis na lody miętowe

Przygotowanie:

Na samym początku kroimy arbuza na pół i wydrążamy miąższ za pomocą łyżki. Upewniamy się, że usuwamy również wszystkie nasiona. Miąższ arbuza umieszczamy w blenderze. Dodajemy cukier i sok z limonki do blendera. Miksujemy wszystko razem, aż otrzymamy gładki płyn.

Zobacz też:

Przepis na lody o smaku granatu

Przecedzamy zmiksowany arbuz przez sitko, aby usunąć wszelkie resztki skórki lub nasion. Dzięki temu otrzymamy czysty, arbuzowy sok. Przelewamy sok do pojemnika na lody i zamrażamy przez około 1-2 godziny.

Zobacz też:

Przepis na makaron z cukinią i krewetkami

Jeżeli nie posiadamy maszynki do lodów, możemy po prostu wlać sok do pojemnika i wstawić do zamrażarki, ale warto pamiętać, aby co godzinę mieszać, aby zapobiec powstawaniu dużych kryształków lodu.

Zobacz też:

Przepis na lody o smaku adwokatu

Jeśli została wybrana opcja z czekoladą, wyjmujemy pojemnik z lodami po około godzinie i dodajemy posiekaną czekoladę (lub czekoladowe kropelki), mieszamy i wstawiamy z powrotem do zamrażarki.

Zobacz też:

Prosty przepis na sałatkę grecką. Idealna na letniego grilla

Lody są gotowe, kiedy uzyskają odpowiednią konsystencję. Może to zająć od 4 do 6 godzin, a w niektórych przypadkach nawet całą noc.

Na czasie

Brak danych.