Przepis na obłędną tartę jabłkową! - Piekniejsze.pl

Przepis na obłędną tartę jabłkową!

Przepis na jesienną tartę z jabłkami. Efektowna i pyszna!

Jabłko to owoc, które szczególnie jesienią znajduje swoje rozmaite zastosowanie. Z ich dodatkiem można stworzyć aromatyczne i smakowite przetwory, sosy, ciasta i inne desery. Dziś przychodzimy z propozycją na jesienną tarte właśnie z jabłkiem w roli głównej! 

Zobacz też: Deser z gruszkami i karmelizowaną bułką tartą

Jabłkowa tarta 

Składniki

Do kruchego ciasta:

  • przesiana mąka pszenna – 220g
  • zimne masło – 150g
  • sól morska- szczypta
  • duże jajko – 1 szt
  • cukier puder – 6 łyżek

Nadzienie

  • jabłka – 500g
  • brązowy cukier – 6 łyżek
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • cukier waniliowy – 2 łyżki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • świeżo zmielony kardamon – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Do miski przesiej mąkę i połącz ją wraz z masłem, jajkiem, cukrem pudrem i solą morską. Ugnieć dłonią składniki aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk. Kulę ciasta zawiń w folię i przełóż do lodówki na około godzinę. 

Po godzinie rozwałkuj ciasto i przełóż do wysmarowanej masłem foremki na tartę aż po brzegi.  Na cieście zrób kilka nakłuć widelcem.

Na górę tarty wyłóż posypane cukrem, przyprawione i skropione sokiem z cytryny plasterki jabłek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut. 

Smacznego!

Zobacz też: To będzie Twoja ulubiona przekąska tej jesieni! Karmelizowane jabłka