Przepis na obłędną tartę jabłkową!
Jabłko to owoc, które szczególnie jesienią znajduje swoje rozmaite zastosowanie. Z ich dodatkiem można stworzyć aromatyczne i smakowite przetwory, sosy, ciasta i inne desery. Dziś przychodzimy z propozycją na jesienną tarte właśnie z jabłkiem w roli głównej!
Zobacz też: Deser z gruszkami i karmelizowaną bułką tartą
Jabłkowa tarta
Składniki
Do kruchego ciasta:
- przesiana mąka pszenna – 220g
- zimne masło – 150g
- sól morska- szczypta
- duże jajko – 1 szt
- cukier puder – 6 łyżek
Nadzienie
- jabłka – 500g
- brązowy cukier – 6 łyżek
- sok z cytryny – 1 łyżka
- cukier waniliowy – 2 łyżki
- cynamon – 1 łyżeczka
- świeżo zmielony kardamon – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Do miski przesiej mąkę i połącz ją wraz z masłem, jajkiem, cukrem pudrem i solą morską. Ugnieć dłonią składniki aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk. Kulę ciasta zawiń w folię i przełóż do lodówki na około godzinę.
Po godzinie rozwałkuj ciasto i przełóż do wysmarowanej masłem foremki na tartę aż po brzegi. Na cieście zrób kilka nakłuć widelcem.
Na górę tarty wyłóż posypane cukrem, przyprawione i skropione sokiem z cytryny plasterki jabłek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut.
Smacznego!
Zobacz też: To będzie Twoja ulubiona przekąska tej jesieni! Karmelizowane jabłka