Przepis na amerykański Mac&Cheese - Piekniejsze.pl

Przepis na amerykański Mac&Cheese

Mac&Cheese to popularne amerykańskie danie, które swym serowym smakiem potrafi podbić niejedno podniebienie. Sprawdź najlepszy przepis na Mac&Cheese.
Przepis na amerykański Mac&Cheese
Przepis na amerykański Mac&Cheese

Mac&Cheese to klasyczne danie z makaronu (zazwyczaj makaron kolanka) zmieszany z kremowym sosem serowym. Danie jest zazwyczaj pieczone w piekarniku, aż będzie gorące. Mac&Cheese jest popularnym daniem w Stanach Zjednoczonych i jest często podawany jako dodatek lub danie główne.

Jest to szybkie i łatwe danie do wykonania i jest podstawą w wielu amerykańskich gospodarstwach domowych. Danie jest często wykonywane z serem cheddar, ale istnieje wiele odmian, w tym dodanie różnych rodzajów sera, ziół, a nawet warzyw pokrojonych w kostkę.

My jednak dziś przedstawiamy najlepszy przepis na klasyczną wersję Mac&Cheese. Sprawdź!

Zobacz też:

Przepis na idealny bigos

Przepis na Mac&Cheese

Składniki:

  • 200 g makaronu kolanka,
  • 4 łyżki masła,
  • 4 łyżki mąki,
  • 3 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.
  • 200 g sera cheddar,
  • 1/4 szklanki bułki tartej.

Zobacz też:

Przepis na shoty z imbirem i kurkumą

Przygotowanie:

Na samym początku gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedzamy i odstawiamy na bok. W dużym rondlu rozpuszczamy masło na średnim ogniu. Dodajemy mąkę i ubijamy całość razem, aż będzie gładko. Gotujemy przez 1-2 minuty, aż mieszanina będzie lekko brązowa.

Zobacz też:

Przepis na ratatouille

Stopniowo dodajemy mleko, ciągle ubijając, aż mieszanina będzie gładka i zacznie gęstnieć. W osobnej miseczce mieszamy musztardę, sól i pieprz. Zmniejszamy ogień i dodajemy rozdrobniony ser cheddar, mieszając, aż ser się rozpuści i mieszanina będzie gładka.

Zobacz też:

Przepis na likier z kinder czekolady

Dodajemy ugotowany makaron do sosu serowego i mieszamy, aż makaron będzie nim dobrze pokryty. Przenosimy makaron do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy bułką tartą. Pieczemy całość w rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza piekarniku przez 15-20 minut.