Pomysł na szybką wigilijną przystawkę! Roladki z ciasta francuskiego z grzybami  - Piekniejsze.pl

Pomysł na szybką wigilijną przystawkę! Roladki z ciasta francuskiego z grzybami 

Przepis na roladki z ciasta francuskiego z grzybami!

Śledzie to jedna z najbardziej tradycyjnych i uwielbianych przystawek, które królują na wigilijnym stole. Jednak dla osób, które nie przepadają za śledziami, idealną alternatywą mogą być roladki z ciasta francuskiego z grzybami. To smaczna, elegancka przystawka, która równie dobrze wpisuje się w świąteczny klimat.

Zobacz też: Świąteczne ciasteczka z cukierkami M&M’s!

Przepis na roladki z ciasta francuskiego z grzybami

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • 300 g grzybów (np. pieczarki, borowiki lub mieszanka grzybów leśnych)
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g sera żółtego
  • 1 jajko (do posmarowania)
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże zioła (np. tymianek, natka pietruszki) 

Przygotowanie

Farsz

Umyj grzyby, a następnie osusz je i pokrój na bardzo małe kawałki. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż przez kilka minut.

Dodaj grzyby i smaż je przez 10 minut. Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku, dodaj do grzybów i smaż przez kolejne 2 minuty.

Dopraw solą, pieprzem oraz świeżymi ziołami. Odstaw do ostudzenia.

Roladki

Ciasto francuskie rozwiń na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrój je na prostokąty o szerokości około 5 cm. Na każdy wycięty prostokąt nałóż łyżkę farszu. Posyp odrobiną sera. Zwiń ciasto w roladki, zaczynając od krótszego boku. Sklej brzegi ciasta, lekko je dociskając.

Jajko roztrzep w miseczce i posmaruj nim wierzch roladek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 15 minut. 

Podawaj na ciepło.

Smacznego!

Zobacz też: Fit makowiec na święta

Na czasie

Brak danych.