Pomysł na szybką wigilijną przystawkę! Roladki z ciasta francuskiego z grzybami
Śledzie to jedna z najbardziej tradycyjnych i uwielbianych przystawek, które królują na wigilijnym stole. Jednak dla osób, które nie przepadają za śledziami, idealną alternatywą mogą być roladki z ciasta francuskiego z grzybami. To smaczna, elegancka przystawka, która równie dobrze wpisuje się w świąteczny klimat.
Zobacz też: Świąteczne ciasteczka z cukierkami M&M’s!
Przepis na roladki z ciasta francuskiego z grzybami
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 300 g grzybów (np. pieczarki, borowiki lub mieszanka grzybów leśnych)
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 100 g sera żółtego
- 1 jajko (do posmarowania)
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła (np. tymianek, natka pietruszki)
Przygotowanie
Farsz
Umyj grzyby, a następnie osusz je i pokrój na bardzo małe kawałki. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż przez kilka minut.
Dodaj grzyby i smaż je przez 10 minut. Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku, dodaj do grzybów i smaż przez kolejne 2 minuty.
Dopraw solą, pieprzem oraz świeżymi ziołami. Odstaw do ostudzenia.
Roladki
Ciasto francuskie rozwiń na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrój je na prostokąty o szerokości około 5 cm. Na każdy wycięty prostokąt nałóż łyżkę farszu. Posyp odrobiną sera. Zwiń ciasto w roladki, zaczynając od krótszego boku. Sklej brzegi ciasta, lekko je dociskając.
Jajko roztrzep w miseczce i posmaruj nim wierzch roladek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 15 minut.
Podawaj na ciepło.
Smacznego!
Zobacz też: Fit makowiec na święta