Przepis na ryż z jabłkami
Ryż z jabłkami to potrawa idealna na śniadanie, obiad, deser lub kolacje. Danie jest szybkie i proste w przygotowaniu, a potrafi zachwycić wiele podniebień smakiem. Sprawdź najlepszy przepis na przygotowanie ryżu z jabłkami.
Przepis na ryż z jabłkami
Składniki:
- 200 g sypkiego ryżu,
- 500 ml mleka,
- 6 łyżek cukru,
- 4 łyżki masła,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 kg jabłek,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku do garnka wsypujemy cały ryż i zalewamy go mlekiem. Następnie całość zagotowujemy. Po chwili dodajemy 3 łyżki cukru, 2 łyżki masła, cukier wanilinowy oraz małą szczyptę soli. Ryż gotujemy kolejne 20 minut.
Zobacz też:
Przepis na makaron penne z brokułami i parmezanem
Gdy ryż się gotuje zabieramy się za jabłka. Na samym początku obieramy je ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Po chwili na patelnię dajemy 1 łyżkę masła, dodajemy 3 łyżki cukru i dorzucamy jabłka.
Po chwili jabłka polewamy sokiem z cytryny, a następnie dalej całość podsmażamy. Na koniec dodajemy cynamon, całość mieszamy i dalej podsmażamy. W międzyczasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
Zobacz też:
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy ryż, na niego jabłka, a całość przykrywamy kolejną warstwą ryżu. Przykrywamy naczynię pokrywką i pieczemy całość 25 minut. Gotowe!