Przepis na kluski śląskie - Piekniejsze.pl

Przepis na kluski śląskie

Kluski śląski to idealny dodatek do obiadów, które pysznie smakują z różnymi sosami. Przedstawiamy najlepszy przepis na ich wykonanie.
Przepis na kluski śląskie
Przepis na kluski śląskie, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Idealne obiady, to takie, w których wszystkie składniki i dodatki są ze sobą idealnie skomponowane. Kluski śląskie to wyjątkowa potrawa, która może być doskonałym składnikiem dla wielu dań. Sprawdź, jak je wykonać!

Zobacz też:

Przepis na sałatkę owocową

Przepis na kluski śląskie

Składniki:

  • ok. 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • mąka ziemniaczana / skrobia ziemniaczana,
  • 1 jajko,
  • sól do smaku.

Zobacz też:

Przepis na sałatkę z łososiem

Przygotowanie:

Na samym początku ziemniaki myjemy pod zimną i bieżącą wodą. Następnie obieramy je ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie, aż zmiękną (około 25 minut). Gdy odcedzimy je z wody, rozgniatamy je np. za pomocą praski.

Zobacz też:

Przepis na chiński makaron

Ziemniaki zostawiamy do ostygnięcia. Wszystkie ziemniaki wykładamy na talerz i ugniatamy je na gładką masę. Ze środka pozbywamy się około 1/4 ziemniaków, które ostawiamy na bok. Następnie wsypujemy w to miejsce dokładnie tyle samo skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej, ile zabraliśmy ziemniaków.

Zobacz też:

Przepis na spaghetti

Do całości dodajemy jajko oraz odłożone ziemniaki. Całość solimy do smaku. Następnie za pomocą dłoni łączymy wszystkie składniki, aby wyrobić gładkie ciasto. Później odrywamy po kawałkach ciasta, z których formujemy kulki. Na nich za pomocą palca robimy dziurkę.

W dużym garnku zagotowujemy wodę i ją solimy. Następnie wrzucamy do niej kluski i zmniejszamy ogień. Gotujemy około 10/12 minut, aż kluski nie wypłyną na wierzch. Gotowe!