Przepis na kluski śląskie
Idealne obiady, to takie, w których wszystkie składniki i dodatki są ze sobą idealnie skomponowane. Kluski śląskie to wyjątkowa potrawa, która może być doskonałym składnikiem dla wielu dań. Sprawdź, jak je wykonać!
Zobacz też:
Przepis na kluski śląskie
Składniki:
- ok. 500 g ugotowanych ziemniaków,
- mąka ziemniaczana / skrobia ziemniaczana,
- 1 jajko,
- sól do smaku.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku ziemniaki myjemy pod zimną i bieżącą wodą. Następnie obieramy je ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie, aż zmiękną (około 25 minut). Gdy odcedzimy je z wody, rozgniatamy je np. za pomocą praski.
Zobacz też:
Ziemniaki zostawiamy do ostygnięcia. Wszystkie ziemniaki wykładamy na talerz i ugniatamy je na gładką masę. Ze środka pozbywamy się około 1/4 ziemniaków, które ostawiamy na bok. Następnie wsypujemy w to miejsce dokładnie tyle samo skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej, ile zabraliśmy ziemniaków.
Zobacz też:
Do całości dodajemy jajko oraz odłożone ziemniaki. Całość solimy do smaku. Następnie za pomocą dłoni łączymy wszystkie składniki, aby wyrobić gładkie ciasto. Później odrywamy po kawałkach ciasta, z których formujemy kulki. Na nich za pomocą palca robimy dziurkę.
W dużym garnku zagotowujemy wodę i ją solimy. Następnie wrzucamy do niej kluski i zmniejszamy ogień. Gotujemy około 10/12 minut, aż kluski nie wypłyną na wierzch. Gotowe!