Przepis na hummus z dyni

Dynia to zdecydowanie produkt, który króluje jesienią. Jest to warzywo idealne, aby wykorzystywać je w kuchni przy przeróżnych potrawach. Przedstawiamy przepis na przepyszny hummus z dyni. Sprawdź, jak go wykonać!
Zobacz też:
Przepis na hummus z dyni
Składniki:
- 400 g ugotowanej ciecierzycy,
- 1 sztuka dyni hokkaida,
- 120 g tahini,
- sok z 1 cytryny,
- 3 ząbki czosnku,
- sól do smaku,
- 3 marchewki,
- papryka słodka,
- 1/2 natki pietruszki,
- sezam,
- oliwa z oliwek.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Dynię dzielimy na pół i wydłubujemy z niej pestki. Następnie kroimy na kawałki. Na blaszce do pieczenia wykładamy papier, na który układamy kawałki dyni. Marchewki obieramy i kroimy je wzdłuż. Następnie również wykładamy je na blaszkę. Obok układamy ziarna ciecierzycy. Całość polewamy oliwą z oliwek.
Zobacz też:
Przepis na rozgrzewający napar jesienny
Blaszkę z warzywami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 30 minut. Przygotowujemy blender. Dynię obieramy ze skórki i blendujemy wraz z ciecierzycą, pastą tahini, sokiem z cytryny, solą oraz czosnkiem (możemy go wcześniej zmiażdżyć).
Zobacz też:
Przepis na tortillę z kurczakiem
Tak przygotowany hummus rozkładamy do miseczek. Za pomocą łyżki, w każdym humusie robimy lekkie wgłębienie, do którego wlewamy odrobinę oliwy. Na hummus układamy upieczone marchewki, a całość posypujemy sezamem, papryką słodką, pietruszką oraz ziarenkami ciecierzycy. Smacznego!