Przepis na hummus z dyni - Piekniejsze.pl

Przepis na hummus z dyni

Jesień to idealna pora roku, aby w kuchni wykorzystywać dynię. Przedstawiamy przepis na najlepszy hummus z dyni.
Przepis na hummus z dyni
Przepis na hummus z dyni, fot. pixabay.com

Dynia to zdecydowanie produkt, który króluje jesienią. Jest to warzywo idealne, aby wykorzystywać je w kuchni przy przeróżnych potrawach. Przedstawiamy przepis na przepyszny hummus z dyni. Sprawdź, jak go wykonać!

Zobacz też:

Przepis na makaron z dynią

Przepis na hummus z dyni

Składniki:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 1 sztuka dyni hokkaida,
  • 120 g tahini,
  • sok z 1 cytryny,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól do smaku,
  • 3 marchewki,
  • papryka słodka,
  • 1/2 natki pietruszki,
  • sezam,
  • oliwa z oliwek.

Zobacz też:

Risotto z dynią – przepis

Przygotowanie:

Dynię dzielimy na pół i wydłubujemy z niej pestki. Następnie kroimy na kawałki. Na blaszce do pieczenia wykładamy papier, na który układamy kawałki dyni. Marchewki obieramy i kroimy je wzdłuż. Następnie również wykładamy je na blaszkę. Obok układamy ziarna ciecierzycy. Całość polewamy oliwą z oliwek.

Zobacz też:

Przepis na rozgrzewający napar jesienny

Blaszkę z warzywami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 30 minut. Przygotowujemy blender. Dynię obieramy ze skórki i blendujemy wraz z ciecierzycą, pastą tahini, sokiem z cytryny, solą oraz czosnkiem (możemy go wcześniej zmiażdżyć).

Zobacz też:

Przepis na tortillę z kurczakiem

Tak przygotowany hummus rozkładamy do miseczek. Za pomocą łyżki, w każdym humusie robimy lekkie wgłębienie, do którego wlewamy odrobinę oliwy. Na hummus układamy upieczone marchewki, a całość posypujemy sezamem, papryką słodką, pietruszką oraz ziarenkami ciecierzycy. Smacznego!