Przepis na makaron z dynią - Piekniejsze.pl

Przepis na makaron z dynią

Jesień to pora roku, kiedy dynie powinny królowa w naszej kuchni. Przedstawiamy najlepsze przepis na makaron z dynią.
Przepis na makaron z dynią
Przepis na makaron z dynią, fot. pixabay.com

Jesień to idealna pora, aby przygotowywać potrawy z wykorzystaniem dyni. W końcu to warzywo, które najlepiej smakuje właśnie podczas astronomicznej jesieni. Z tej okazji przedstawiamy przepis na najlepszy makaron z dynią.

Zobacz też:

Risotto z dynią – przepis

Przepis na makaron z dynią

Składniki:

  • 2 główki czosnku,
  • 240 g makaronu,
  • 1 biała cebula,
  • 800 gram dyni piżmowej,
  • 200 g pieczarek,
  • 1/3 szklanki startego parmezanu,
  • 1/3 szklanki napoju roślinnego,
  • 4 łyżki wrzątku,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek.

Zobacz też:

Green curry z makaronem ryżowym – przepis

Przygotowanie:

Na samym początku dynię kroimy na pół i wydłubujemy z niej pestki. Następnie kroimy ją na ćwiartki (nie obierając ze skórki). Z główek czosnku odcinamy końcówki i całe wkładamy do foli aluminiowej. Białą cebulę kroimy na połówki. Pieczarki kroimy na ćwiartki.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na niej układamy dynię, czosnek, cebulę oraz pieczarki. Całość polewamy oliwą z oliwek i posypujemy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryką. Warzywa wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza na 40 minut.

Zobacz też:

Dynia – właściwości zdrowotne

Gdy warzywa się upieką, czosnek wyciskamy ze skórki, dynię również. Następnie w blenderze miksujemy czosnek, cebulę i dynię. Dolewamy do tego odrobinę napoju roślinnego. Możemy doprawić jeszcze pieprzem i solą do smaku.

Na sam koniec dodajemy do warzyw wrzątek, aby sos był aksamitny. Dodajemy jeszcze łyżeczkę sosu i ponownie całość blendujemy. W osolonej wodzie gotujemy ulubiony makaron. Na patelnię wylewamy sos i podgrzewamy go wraz z parmezanem, cały czas mieszając.

Na sam koniec do sosu dodajemy pieczarki, makaron i odrobinę wody z gotowania makaronu. Całość mieszamy. Gdy danie będzie aksamitne, wykładamy je na talerze. Z wierzchu posypujemy odrobiną parmezanu. Gotowe!