Przepis na makaron z dynią
Jesień to idealna pora, aby przygotowywać potrawy z wykorzystaniem dyni. W końcu to warzywo, które najlepiej smakuje właśnie podczas astronomicznej jesieni. Z tej okazji przedstawiamy przepis na najlepszy makaron z dynią.
Zobacz też:
Przepis na makaron z dynią
Składniki:
- 2 główki czosnku,
- 240 g makaronu,
- 1 biała cebula,
- 800 gram dyni piżmowej,
- 200 g pieczarek,
- 1/3 szklanki startego parmezanu,
- 1/3 szklanki napoju roślinnego,
- 4 łyżki wrzątku,
- 1 łyżka octu,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- sól,
- pieprz,
- oliwa z oliwek.
Zobacz też:
Green curry z makaronem ryżowym – przepis
Przygotowanie:
Na samym początku dynię kroimy na pół i wydłubujemy z niej pestki. Następnie kroimy ją na ćwiartki (nie obierając ze skórki). Z główek czosnku odcinamy końcówki i całe wkładamy do foli aluminiowej. Białą cebulę kroimy na połówki. Pieczarki kroimy na ćwiartki.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na niej układamy dynię, czosnek, cebulę oraz pieczarki. Całość polewamy oliwą z oliwek i posypujemy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryką. Warzywa wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza na 40 minut.
Zobacz też:
Gdy warzywa się upieką, czosnek wyciskamy ze skórki, dynię również. Następnie w blenderze miksujemy czosnek, cebulę i dynię. Dolewamy do tego odrobinę napoju roślinnego. Możemy doprawić jeszcze pieprzem i solą do smaku.
Na sam koniec dodajemy do warzyw wrzątek, aby sos był aksamitny. Dodajemy jeszcze łyżeczkę sosu i ponownie całość blendujemy. W osolonej wodzie gotujemy ulubiony makaron. Na patelnię wylewamy sos i podgrzewamy go wraz z parmezanem, cały czas mieszając.
Na sam koniec do sosu dodajemy pieczarki, makaron i odrobinę wody z gotowania makaronu. Całość mieszamy. Gdy danie będzie aksamitne, wykładamy je na talerze. Z wierzchu posypujemy odrobiną parmezanu. Gotowe!