Przepis na eklerki
Wiele osób uwielbia pyszne desery, zwłaszcza te, które są łatwe w przygotowaniu. Eklerki to idealny pomysł na pyszny i kremowy deser, który robi się szybko i prosto. Przedstawiamy najlepszy przepis na eklerki.
Zobacz też:
Przepis na eklerki
Składniki:
- 190 g mąki pszennej,
- 130 g masła,
- 250 ml wody,
- 4 jajka,
- 300 g śmietanki 30 %,
- 250 g sera mascarpone,
- 3 pełne łyżki cukru pudru,
- śmietan fix.
Zobacz też:
Przepis na ryż zapiekany z jabłkami
Przygotowanie:
Na samym początku do garnka dodajemy wodę oraz masło. Czekamy, aż masło się rozpuści, a całość zacznie się lekko gotować. Garnek zdejmujemy z kuchenki i wsypujemy do niego mąkę. Następnie całość energicznie mieszamy. Ponownie dajemy garnek na ogień i podgotowujemy (ciągle mieszając) przez około minutę.
Gdy ciasto lekko ostygnie dodajemy do niego jajka. Całość dokładnie ugniatamy. W międzyczasie przygotowujemy blaszkę, na którą wykładamy papier do pieczenia. Następnie do rękawa cukierniczego wkładamy ciasto i wyciskamy eklerki.
Zobacz też:
Gotowe eklerki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza, ustawionego na góra-dół. Całość pieczemy przez 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy krem. Do naczynia wkładamy 250 gram serka mascarpone, 300 gram śmietanki kremówki 30 % oraz 3 pełne łyżki cukru pudru. Całość ubijamy mikserem.
Krem umieszczamy w rękawie cukierniczym. Następnie wyciskamy go na eklerka, a następnie drugim przykrywamy krem. Powtarzamy czynność, aż wszystkie eklerki będą złożone wraz z kremem. Gotowe!