Przepis na gofry

Jesień i zima to okres, podczas którego mamy większą ochotę na desery. Gofry to przysmak, który jest łatwy i szybki w wykonaniu. Przedstawiamy najlepszy przepis na chrupiące gofry. Jak je przyrządzić samodzielnie w domu?
Zobacz też:
Przepis na gofry
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki cukru pudru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego.
- 2 jaja,
- 1/2 szklanki oleju roślinnego,
- 1 i 1/3 szklanki mleka.
Zobacz też:
Przepis na ciasto ”malinowa chmurka”
Przygotowanie:
Na samym początku przygotowujemy dużą miskę. Wsypujemy do niej mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier oraz cukier wanilinowy. Całość dokładnie mieszamy szpatułką, aby suche składniki się ze sobą połączyły.
Zobacz też:
Następnie do miski dodajemy jajka, olej roślinny oraz mleko. Całość dokładnie miksujemy za pomocą miksera, na wysokich obrotach. Gdy masa będzie gładka, ostawiamy ją na około 15 minut, aby ciasto mogło odpocząć.
Zobacz też:
Rozgrzewamy gofrownicę. Wylewamy na nią ciasto i pieczemy gofry 3-3,5 minuty. Następnie odkładamy je i powtarzamy czynność, aż nie wykorzystamy całego ciasta. Gdy gofry będą gotowe możemy udekorować je ulubioną polewą, owocami i cukrem pudrem. Smacznego!