Nie pieczona, tylko smażona! Przepis na pyszną pizzę
Pizza na drożdzach przygotowana na patelni, bez potrzeby używania piekarnika to świetny sposób na szybki i smaczny obiad lub kolację. Tak przygotowana pizza jest równie smaczna, co tradycyjna- wyjęta z piekarnika. Jak ją przygotować? Wystarczą odpowiednie proporcje pszennego ciasta drożdżowego i dobra patelnia!
Zobacz też: Przepis na pizzerki
Pizza z patelni
Składniki na ciasto
- mąka pszenna – 300 g
- ciepła woda – 180 ml
- suche drożdże – 1 łyżeczka
- oliwa – 1 łyżka
- sól – 1 płaska łyżeczka
- cukier – 1 płaska łyżeczka
Składniki
- sos pomidorowy z koncentratu pomidorowego oraz przypraw: oregano, soli i pieprzu
- ulubione dodatki (ser, wędlina, pieczarki)
Przygotowanie
Przygotuj dużą miskę. Wymieszaj w niej suche składniki. Dolej wodę i oliwę. Wyrób ciasto ręcznie (około 10 minut).
Przygotowaną kulę ciasta zostaw w misce i nakryj ją ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
Po wyrośnięciu ciasta, przełóż je na drewnianą deskę, zgnieć i rozciągnij. Uformuj ciasto, tak aby idealnie pasowało do dna patelni.
Patelnię posmaruj małą ilością oliwy i rozgrzej ją. Do nagrzanego naczynia przełóż ciasto i ustaw na małą moc palnika. Przykryj pokrywką i smaż około 5 minut. Przewróć na drugą stronę. Usmażoną stronę posmaruj sosem pomidorowym i wybranymi dodatkami. Smaż pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut.
Smacznego!
Zobacz też: Przepis na pyszne włoskie bruschetta