Nie pieczona, tylko smażona! Przepis na pyszną pizzę - Piekniejsze.pl

Nie pieczona, tylko smażona! Przepis na pyszną pizzę

Pyszna pizza na cieście drożdżowym z patelni!

Pizza na drożdzach przygotowana na patelni, bez potrzeby używania piekarnika to świetny sposób na szybki i smaczny obiad lub kolację. Tak przygotowana pizza jest równie smaczna, co tradycyjna- wyjęta z piekarnika. Jak ją przygotować? Wystarczą odpowiednie proporcje pszennego ciasta drożdżowego i dobra patelnia! 

Zobacz też: Przepis na pizzerki

Pizza z patelni 

Składniki na ciasto

  • mąka pszenna – 300 g
  • ciepła woda – 180 ml
  • suche drożdże – 1 łyżeczka
  • oliwa – 1 łyżka
  • sól – 1 płaska łyżeczka
  • cukier – 1 płaska łyżeczka

Składniki

  • sos pomidorowy z koncentratu pomidorowego oraz przypraw: oregano, soli i pieprzu
  • ulubione dodatki (ser, wędlina, pieczarki)

Przygotowanie

Przygotuj dużą miskę. Wymieszaj w niej suche składniki. Dolej wodę i oliwę. Wyrób ciasto ręcznie (około 10 minut).

Przygotowaną kulę ciasta zostaw w misce i nakryj ją ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.

Po wyrośnięciu ciasta, przełóż je na drewnianą deskę, zgnieć i rozciągnij. Uformuj ciasto, tak aby idealnie pasowało do dna patelni.

Patelnię posmaruj małą ilością oliwy i rozgrzej ją. Do nagrzanego naczynia przełóż ciasto i ustaw na małą moc palnika. Przykryj pokrywką i smaż około 5 minut. Przewróć na drugą stronę. Usmażoną stronę posmaruj sosem pomidorowym i wybranymi dodatkami. Smaż pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut. 

Smacznego!

Zobacz też: Przepis na pyszne włoskie bruschetta