Zupa krem z warzyw z pieczonym dorszem! - Piekniejsze.pl

Zupa krem z warzyw z pieczonym dorszem!

Przepis na zupę krem z warzyw z pieczonym dorszem!

Szukasz pomysłu na wyjątkowe danie 2 w 1? Przychodzimy z przepisem na aromatyczną zupę krem z warzyw z dodatkiem pieczonego dorsza!

Zobacz też: Rozgrzewająca zupa krem z borowików

Zupa krem z warzyw z pieczonym dorszem

Składniki na zupę krem

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 średni por (biała część)
  • 1 mały seler
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego (lub drobiowego)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku 
  • 100 ml śmietanki 30% 

Pieczony dorsz

  • 2 filety z dorsza
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub oregano

Przygotowanie

Obierz warzywa i pokrój je w drobną kostkę. 

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i por, smaż do zeszklenia. Dodaj pozostałe warzywa i smaż przez kilka minut. Zalej bulionem, wymieszaj i dodaj czosnek, sól, pieprz i tymianek. Gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut.

Gdy warzywa będą miękkie, zblenduj zupę na gładki krem. Dodaj śmietankę i jeszcze raz zblenduj. 

Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem.

Filety z dorsza natrzyj oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i tymiankiem.

Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. 

Podawaj zupę krem w głębokich talerzach. Na wierzch połóż kawałek pieczonego dorsza. 

Smacznego! 

Zobacz też: Szybki obiad na duży głód! Amerykański mac & cheese