Zupa krem z warzyw z pieczonym dorszem!

Szukasz pomysłu na wyjątkowe danie 2 w 1? Przychodzimy z przepisem na aromatyczną zupę krem z warzyw z dodatkiem pieczonego dorsza!
Zobacz też: Rozgrzewająca zupa krem z borowików
Zupa krem z warzyw z pieczonym dorszem
Składniki na zupę krem
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 średni por (biała część)
- 1 mały seler
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego (lub drobiowego)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 100 ml śmietanki 30%
Pieczony dorsz
- 2 filety z dorsza
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka suszonego tymianku lub oregano
Przygotowanie
Obierz warzywa i pokrój je w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i por, smaż do zeszklenia. Dodaj pozostałe warzywa i smaż przez kilka minut. Zalej bulionem, wymieszaj i dodaj czosnek, sól, pieprz i tymianek. Gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut.
Gdy warzywa będą miękkie, zblenduj zupę na gładki krem. Dodaj śmietankę i jeszcze raz zblenduj.
Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem.
Filety z dorsza natrzyj oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i tymiankiem.
Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Podawaj zupę krem w głębokich talerzach. Na wierzch połóż kawałek pieczonego dorsza.
Smacznego!
Zobacz też: Szybki obiad na duży głód! Amerykański mac & cheese