Przepis na faszerowane papryki - Piekniejsze.pl

Przepis na faszerowane papryki

Faszerowane papryki to rozgrzewające danie, które idealnie sprawdzi się na jesienne dni. Jak je samodzielnie przygotować?
Przepis na faszerowane papryki
Przepis na faszerowane papryki, fot. pixabay.com

Faszerowane papryki to niesamowite danie, które można bardzo szybko przyrządzić, a zaskakują swym smakiem i aromatem. Dodatkowo jest to potrawa, która bardzo rozgrzewa cały organizm, więc idealnie sprawdzi się jesienią. Przedstawiamy najlepszy przepis na faszerowane papryki.

Zobacz też:

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

Przepis na faszerowane papryki

Składniki:

  • 4 papryki,
  • 350 g mielonego mięsa,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki,
  • 100 g ryżu,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 100 g żółtego sera,
  • 1 pomidor,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 2 łyżeczki oregano.

Zobacz też:

Przepis na rozgrzewający napar jesienny

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę, którą solimy i zagotowujemy. Wkładamy do niej ryż, który gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Patelnię rozgrzewamy i podsmażamy na niej cebulę. Gdy będzie zeszklona dodajemy do niej pokrojony czosnek oraz mięso i całość podsmażamy.

Mięso doprawiamy solą i pieprzem, tymiankiem, czerwoną papryką i kurkumą oraz suszonym oregano. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz natkę pietruszki i smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Do mięsa wsypujemy odcedzony ryż i całość mieszamy. Podgrzewamy jeszcze przez minutę.

Zobacz też:

Przepis na marynowane grzyby

Patelnie odstawiamy z ognia. Po lekkim przestudzeniu dodajemy jajko i jeszcze raz mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza i ustawiamy na góra-dół. Przygotowujemy papryki, które ucinamy z góry. Usuwamy ze środka nasiona i dokładnie solimy. Następnie faszerujemy je mięsem i ryżem.

Faszerowane papryki trzymamy w piekarniku około 35 minut. Po tym czasie na wierzchu układamy plasterek sera i przykrywamy papryki odciętą górą. Następnie wkładamy je ponownie do piekarnika na 10 minut. Gotowe!