Przepis na marynowane grzyby - Piekniejsze.pl

Przepis na marynowane grzyby

Jesień jest zdecydowanie sezonem grzybowym. Z tej okazji przedstawiamy przepis na najlepsze marynowane grzyby.
Przepis na marynowane grzyby
Przepis na marynowane grzyby, fot. pixabay.com

Niedługo rozpocznie się astronomiczna jesień. To oznacza, że sezon grzybowy trwa i będzie jeszcze wiele okazji na podróż, w celu ich zebrania. Z tej okazji przedstawiamy przepis na najlepsze grzyby marynowane.

Zobacz też:

Ciasto budyniowe z polewą mango – przepis

Przepis na marynowane grzyby

Składniki:

  • 2 kg małych grzybów – borowiki, podgrzybki, maślaki,
  • 3 szklanki wody,
  • 3/4 szklanki octu 10%,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 marchewka,
  • 2 liście laurowe,
  • 8 kulek ziela angielskiego,
  • 8 kulek czarnego pieprzu,
  • 1 łyżka gorczycy,
  • 3 łyżki soli.

Zobacz też:

Zupa krem z dyni – przepis na jesienny przysmak

Przygotowanie:

Przygotowujemy duży garnek, do którego wlewamy 3 szklanki wody oraz 3 łyżki cukru. Następnie do wody wrzucamy liście laurowe, kulki ziela angielskiego, kulki czarnego pieprzu oraz gorczycę. Całość wsadzamy na ogień i zagotowujemy zalewę. Następnie dolewamy ocet i trzymamy na ogniu jeszcze przez niecałą minutę.

Zobacz też:

Przepis na dyniowo-cynamonowe ciasto

Grzyby opłukujemy dokładnie pod zimną i bieżącą wodą. Następnie odłamujemy nóżki, ponieważ marynować będziemy same kapelusze. Do drugiego ganka wlewamy wodę z solą i gotujemy w niej grzyby przez około 5-7 minut.

Zobacz też:

Bezglutenowe placki ziemniaczane. Sprawdź przepis

Marchewki myjemy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je na plasterki. Do przygotowanych słoików włóż po kilka plasterków. Do 3/4 pojemności słoika wkładamy grzybki. Na sam koniec wylewamy zalewę, która powinna zakryć całe grzybki.