Klasyk w wegetariańskiej wersji. Przepis na roślinne pałeczki z “kurczaka”
Pałeczki z kurczaka to jedno z najpopularniejszych dań, które często pojawia się na naszych stołach. Są one proste w przygotowaniu i szybkie, dlatego też często po nie sięgamy. Wydaje się wręcz niemożliwe, wykonać to danie w wersji wegetariańskiej, jednak wcale tak nie jest! Sprawdź jak przygotować roślinną wersję pałeczek z kurczaka, które nie tylko zachwycą smakiem, ale także wyglądem zbliżonym do mięsnej wersji.
Zobacz też: Klasyk w wegetariańskiej wersji. Jak zrobić roślinne gołąbki w sosie pomidorowym?
Zobacz też: Klasyki w wegetariańskiej wersji. Przepis na pieczeń z jajkiem
Przepis na wegetariańskie pałeczki z kurczaka
Składniki:
- puszka jackfruita
- przyprawa do kurczaka
- bulion warzywny
- suszony czosnek
- dym wędzarniczy lub wędzona papryka
- sos sojowy
- papier do sajgonek
- mąka z ciecierzycy
- płatki drożdżowe
- tofu naturalne
- patyczki do lodów
- olej
- syrop klonowy bądź miód
Przygotowanie:
W garnku przygotuj zalewę, w której znajdzie się bulion warzywny (np. jedna kostka), łyżka przyprawy do kurczaka, łyżka czosnku granulowanego oraz łyżka sosu sojowego. Do przygotowanego płyny wrzuć rozdrobnionego jackfruta, który już w surowej postaci wygląda jak prawdziwe mięso, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 20 minut. Po upływie czasu odcedź owoc z zalewy i odstaw do ostygnięcia.
W osobnej misce połącz 2 łyżki mąki z ciecierzycy, 1 łyżkę płatków drożdżowych oraz 2 łyżki naturalnego tofu. Całość dobrze wymieszaj na gładką masę i dodaj do wcześniej ugotowanego jackfruita. Papier do sajgonek namocz i rozłóż na desce. Wyłóż na nim przygotowaną masę, układając na jej środku patyczek, a następnie uformuj kształt przypominający pałeczki z kurczaka. Całość dobrze zawiń, aby nic ze środka nie wypadło.
Na głębokim talerzyku wymieszaj ze sobą 2 łyżki oleju, 2 łyżki syropu klonowego lub miodu, łyżkę papryki wędzonej lub dymu wędzarniczego oraz pół łyżeczki przyprawy do kurczaka. Przygotowane na kształt mięsa pałki obtocz w marynacie i rozłóż na blaszce do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz roślinną wersję pałeczek przez 20 minut, w trakcie obracając, aby “skórka” była chrupiąca. Podawaj z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką.
Zobacz też: Klasyk w wegetariańskiej wersji. Spaghetti bolognese z granulatu sojowego
Zobacz też: Klasyk w wegetariańskiej wersji. Przepis na rosół