Pyszne placuszki z cukinii i marchewki otulone wędzoną śmietaną - Piekniejsze.pl

Pyszne placuszki z cukinii i marchewki otulone wędzoną śmietaną

Przepis na obłędne placuszki z cukinii i marchewki. Z tą śmietaną podbiją Twoje kubki smakowe!

Szukasz pomysłu na zdrowy i oryginalny obiad? Przychodzimy z przepisem na pyszne placuszki z cukinii i marchewki otulone wędzoną śmietaną!

Zobacz też: Obłędne i fit brownie z malinami

Pyszne placuszki z cukinii i marchewki z wędzoną śmietaną

Składniki na placuszki 

  • 1 średnia cukinia
  • 1 średnia marchewka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (lub innej, np. pełnoziarnistej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki oliwy do smażenia

Składniki na wędzoną śmietanę

  • 200 g śmietany 18% lub 30%
  • 1 łyżka wędzonego sosu sojowego (lub wędzonej papryki w proszku)
  • 1 łyżeczka musztardy dijon (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Cukinię i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W misce połącz starte warzywa z jajkiem, mąką, proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem oraz czosnkiem. 

Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę. Gdy tłuszcz będzie gorący zacznij nakładać łyżką porcje ciasta i formuj małe placuszki. Smaż na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.

Nadmiar tłuszczu z placuszków odciśnij na ręczniku papierowym. 

W misce połącz śmietanę z wędzonym sosem sojowym lub wędzoną papryką oraz musztardą. Dopraw solą i pieprzem. 

Podawaj placuszki z kleksem wędzonej śmietany. 

Smacznego! 

Zobacz też: Domowe masło orzechowe. Jest pyszne!

Na czasie

Brak danych.