Pyszne placuszki z cukinii i marchewki otulone wędzoną śmietaną
Szukasz pomysłu na zdrowy i oryginalny obiad? Przychodzimy z przepisem na pyszne placuszki z cukinii i marchewki otulone wędzoną śmietaną!
Zobacz też: Obłędne i fit brownie z malinami
Pyszne placuszki z cukinii i marchewki z wędzoną śmietaną
Składniki na placuszki
- 1 średnia cukinia
- 1 średnia marchewka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki pszennej (lub innej, np. pełnoziarnistej)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1/4 łyżeczki czosnku w proszku (opcjonalnie)
- 1-2 łyżki oliwy do smażenia
Składniki na wędzoną śmietanę
- 200 g śmietany 18% lub 30%
- 1 łyżka wędzonego sosu sojowego (lub wędzonej papryki w proszku)
- 1 łyżeczka musztardy dijon (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Cukinię i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W misce połącz starte warzywa z jajkiem, mąką, proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem oraz czosnkiem.
Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę. Gdy tłuszcz będzie gorący zacznij nakładać łyżką porcje ciasta i formuj małe placuszki. Smaż na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
Nadmiar tłuszczu z placuszków odciśnij na ręczniku papierowym.
W misce połącz śmietanę z wędzonym sosem sojowym lub wędzoną papryką oraz musztardą. Dopraw solą i pieprzem.
Podawaj placuszki z kleksem wędzonej śmietany.
Smacznego!
Zobacz też: Domowe masło orzechowe. Jest pyszne!