Przepis na domową nutellę

Nutella to pyszny czekoladowo-orzechowy krem, którego smak jest powszechnie znany. Jednak warto wiedzieć, że pyszność możemy przygotować samodzielnie w domu. Sprawdź nasz przepis na najlepszy krem nutella.
Zobacz też:
Przepis na domową nutellę
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki orzechów laskowych bez skórki,
- 1/2 laski wanilii,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 kopiaste łyżki kakao naturalnego,
- 2 czubate łyżki płynnego miodu.
Zobacz też:
Przepis na likier z kinder czekolady
Przygotowanie:
Na samym początku musimy przygotować blender. Ważne, aby był on dobrej jakości, ponieważ orzechy laskowe to trudny przeciwnik, a szkoda żeby sprzęt uległ np. przepaleniu.
Zobacz też:
Do blendera wsypujemy orzechy laskowe. Miksujemy je około 8 minut, tak aby wypuściły olej i przybrały płynną konsystencję. Następnie wanilię kroimy wzdłuż. Następnie do garnuszka nalewamy mleko i wkładamy do niego przekrojoną laskę wanilii.
Gdy mleko zacznie wrzeć przelewamy je przez sitko i zostawiamy do ostygnięcia. Po chwili do naszych zmiksowanych orzechów dodajemy mleko z wanilią, 2 łyżki miodu i 2 łyżki kakao naturalnego. Całość miksujemy około 1 minuty.
Zobacz też:
Krem przekładamy do słoiczków i przechowujemy maksymalnie 2 tygodnie w lodówce. Jednak myślę, że jego pyszny smak wpłynie na to, że zniknie on o wiele szybciej!