Przepis na domową nutellę - Piekniejsze.pl

Przepis na domową nutellę

Nutella to czekoladowy krem, którego smak jest nam powszechnie znany. Jak wykonać smakołyk samodzielnie? Sprawdź przepis!
Przepis na domową nutellę
Przepis na domową nutellę, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Nutella to pyszny czekoladowo-orzechowy krem, którego smak jest powszechnie znany. Jednak warto wiedzieć, że pyszność możemy przygotować samodzielnie w domu. Sprawdź nasz przepis na najlepszy krem nutella.

Zobacz też:

Przepis na ratatouille

Przepis na domową nutellę

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki orzechów laskowych bez skórki,
  • 1/2 laski wanilii,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 kopiaste łyżki kakao naturalnego,
  • 2 czubate łyżki płynnego miodu.

Zobacz też:

Przepis na likier z kinder czekolady

Przygotowanie:

Na samym początku musimy przygotować blender. Ważne, aby był on dobrej jakości, ponieważ orzechy laskowe to trudny przeciwnik, a szkoda żeby sprzęt uległ np. przepaleniu.

Zobacz też:

Przepis na kapuśniak

Do blendera wsypujemy orzechy laskowe. Miksujemy je około 8 minut, tak aby wypuściły olej i przybrały płynną konsystencję. Następnie wanilię kroimy wzdłuż. Następnie do garnuszka nalewamy mleko i wkładamy do niego przekrojoną laskę wanilii.

Gdy mleko zacznie wrzeć przelewamy je przez sitko i zostawiamy do ostygnięcia. Po chwili do naszych zmiksowanych orzechów dodajemy mleko z wanilią, 2 łyżki miodu i 2 łyżki kakao naturalnego. Całość miksujemy około 1 minuty.

Zobacz też:

Przepis na ryż z jabłkami

Krem przekładamy do słoiczków i przechowujemy maksymalnie 2 tygodnie w lodówce. Jednak myślę, że jego pyszny smak wpłynie na to, że zniknie on o wiele szybciej!