Przepis na sałatkę z łososiem, zielonym pesto i jajkiem

Szukasz inspiracji na lekkie lecz pożywne obiady? Wypróbuj przepis na sycącą sałatkę z łososiem, zielonym pesto i jajkiem. Jest pyszna!
Zobacz też: Sałatka z pieczonym burakiem, kozim serem i orzechami! Jak ją przyrządzić?
Sałatka z łososiem, zielonym pesto i jajkiem
Składniki
- filet z łososia – 200 g
- zielone pesto – 2 łyżki
- jajka – 2 szt
- mix sałat – kilka garści
- pomidorki koktajlowe – kilka sztuk
- czerwona cebula – kilka plasterków
- sól i pieprz – do smaku
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
Przygotowanie
Ugotuj jajka na twardo. Po wystygnięciu pokrój je na ćwiartki. Upiecz lub usmaż łososia na patelni grillowej. Jeśli wybierzesz patelnię użyj oliwy z oliwek. Smaż przez około 3 minuty z każdej strony. Oprusz łososia solą i pieprzem.
W głębokiej misce wymieszaj mix sałat, pokrojone pomidorki i czerwoną cebulę. Dodaj łyżeczkę zielonego pesto i dokładnie wszystko wymieszaj. Upieczonego lub usmażonego łososia pokrój na dowolnej wielkości kawałki i dodaj do sałatki. Polej sokiem z cytryny oraz kilkoma kropelkami oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Na wierzch sałatki dodaj pokrojone jajka.
Smacznego!
Zobacz też: Kremowa zupa z łososia