Przepis na ratatouille
Ratatouille to francuskie danie, które większość nas zna z klasycznej bajki Disneya ”Ratatuj”. Jak przygotować tą przepyszną potrawę samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy przepis na francuskie ratatouille.
Zobacz też:
Przepis na ratatouille
Składniki:
- 2-3 małe i cienkie bakłażany,
- 2 średnie cukinie żółte,
- 2 średnie cukinie zielone,
- 3-4 pomidory rzymskie,
- 1 średnia papryka czerwona,
- 1 średnia papryka żółta,
- 1 średnia cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- puszka pomidorów krojonych,
- 2 łyżki ulubionej oliwy,
- po pół łyżeczki tymianku, słodkiej i ostrej papryki oraz soli i pieprzu; garść listków bazylii.
Zobacz też:
Przepis na łososia w sosie koperkowym
Przygotowanie:
Na samy początku przygotowujemy sos warzywny. Paprykę czerwoną i zółtą na samym początku myjemy i usuwamy nasiona wraz z gniazdami, a następnie kroimy na małą kosteczkę. Cebulę również obieramy i siekamy.
Zobacz też:
Przepis na penne all’arrabbiata
Z kolei czosnek przeciskamy przez praskę. Po chwili na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek, na której podsmażamy cebulkę, a po chwili dodajemy również czosnek i paprykę. Po około 10 minutach do podsmażanych warzyw wlewamy puszkę pomidorów.
Zobacz też:
Na sam koniec dodajmy do sosu po pół łyżeczki tymianku, słodkiej i ostrej papryki oraz soli i pieprzu. Można dorzucić również listki bazylii. Sos podgrzewamy jeszcze około 5 minut. Wykładamy go na dno naczynia żaroodpornego.
Zobacz też:
Zaczynamy kroić bakłażan, cukinię i pomidora. Warzywa kroimy na plastry o grubości około 5 cm. Następnie plasterki układamy na sosie w naczyniu żaroodpornym, jedno warzywo, na drugie. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza i pieczemy całość przez 60 minut, ustawiając piekarnik na funkcję góra-dół.