Przepis na ratatouille - Piekniejsze.pl

Przepis na ratatouille

Ratatouille to pyszne francuskie danie. Jak wykonać je samodzielnie w domu? Sprawdź nasz najlepszy przepis na potrawę prosto z bajki ''Ratatuj''.
Przepis na ratatouille
Przepis na ratatouille, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Ratatouille to francuskie danie, które większość nas zna z klasycznej bajki Disneya ”Ratatuj”. Jak przygotować tą przepyszną potrawę samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy przepis na francuskie ratatouille.

Zobacz też:

Przepis na kapuśniak

Przepis na ratatouille

Składniki:

  • 2-3 małe i cienkie bakłażany,
  • 2 średnie cukinie żółte,
  • 2 średnie cukinie zielone,
  • 3-4 pomidory rzymskie,
  • 1 średnia papryka czerwona,
  • 1 średnia papryka żółta,
  • 1 średnia cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • 2 łyżki ulubionej oliwy,
  • po pół łyżeczki tymianku, słodkiej i ostrej papryki oraz soli i pieprzu; garść listków bazylii.

Zobacz też:

Przepis na łososia w sosie koperkowym

Przygotowanie:

Na samy początku przygotowujemy sos warzywny. Paprykę czerwoną i zółtą na samym początku myjemy i usuwamy nasiona wraz z gniazdami, a następnie kroimy na małą kosteczkę. Cebulę również obieramy i siekamy.

Zobacz też:

Przepis na penne all’arrabbiata

Z kolei czosnek przeciskamy przez praskę. Po chwili na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek, na której podsmażamy cebulkę, a po chwili dodajemy również czosnek i paprykę. Po około 10 minutach do podsmażanych warzyw wlewamy puszkę pomidorów.

Zobacz też:

Przepis na zupę serową

Na sam koniec dodajmy do sosu po pół łyżeczki tymianku, słodkiej i ostrej papryki oraz soli i pieprzu. Można dorzucić również listki bazylii. Sos podgrzewamy jeszcze około 5 minut. Wykładamy go na dno naczynia żaroodpornego.

Zobacz też:

Przepis na chinkali

Zaczynamy kroić bakłażan, cukinię i pomidora. Warzywa kroimy na plastry o grubości około 5 cm. Następnie plasterki układamy na sosie w naczyniu żaroodpornym, jedno warzywo, na drugie. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza i pieczemy całość przez 60 minut, ustawiając piekarnik na funkcję góra-dół.