Marchewkowy hummus domowej roboty
Przepis na przepyszny hummus domowej roboty!
Spodziewasz się gości i chcesz przygotować zdrową przekąskę? Sprawdź przepis na domowej roboty hummus marchewkowy. Zakup paluszki sezamowe lub podsmaż na patelni grillowej płaty tortilli i podawaj!
Zobacz też: Przepis na hummus z dyni
Hummus marchewkowy
Składniki
- ugotowana ciecierzyca – 200 g
- marchewka – 4 szt
- pasta sezamowa – 1 łyżka
- sok z cytryny – 1 łyżka
- ząbek czosnku – 1 sztuka
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- woda – 50 ml
- natka pietruszki – szczypta
- kmin – szczypta
- sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie
Umyj i obierz marchewki. Po osuszeniu wyłóż je na blaszce do pieczenia. Skrop oliwą, posyp solą i piecz w 180 °C przez 40 minut, aż do osiągnięcia miękkości.
Przełóż marchewki do miski, dodaj ugotowaną ciecierzycę, wodę, pastę sezamową oraz sok z cytryny i przyprawy wraz z czosnkiem. Zblenduj.
Smacznego!
Zobacz też: Marchewka – właściwości zdrowotne