Letni deser: Owoce zapiekane z brązowym cukrem i rumem - Piekniejsze.pl

Letni deser: Owoce zapiekane z brązowym cukrem i rumem

Doskonały letni smak zapiekanych owoców! Sprawdź przepis

Szukasz pomysłów na soczyste i pełne sezonowych owoców desery? Przychodzimy z przepisem na zapiekane owoce z brązowym cukrem i rumem! Wystarczą dojrzałe owoce, odrobina rumu i cukru brązowego!

Składniki

  • brzoskwinie – 2 sztuki
  • śliwki – 4 sztuki
  • maliny/truskawki – 300 g
  • cukier brązowy – 4 łyżki
  • ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • starta skórka z cytryny – 1 łyżeczka
  • rum – 3 łyżki

Przygotowanie

Nagrzej piekarnik do 200 °C . Wymieszaj w misce cukier, sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Wymieszaj i dodaj ekstrakt waniliowy, cynamon i rum. Połącz ze sobą wszystkie składniki mieszając.

Ułóż na blaszce owoce i posyp powstałą masą cukrową. Piecz około 20 minut.

Tak przygotowany deser można podawać z lodami lub bitą śmietaną!

Zobacz też: Tiramisu – przepis na włoski deser