Przepis na zapiekankę warzywną - Piekniejsze.pl

Przepis na zapiekankę warzywną

Zapiekanka warzywna to idealne danie, które świetnie sprawdzi się na szybki i prosty w przygotowaniu obiad. Sprawdź najlepszy przepis!
Przepis na zapiekankę warzywną
Przepis na zapiekankę warzywną, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Kiedy w domu zostało troszkę warzyw, warto je wykorzystać w przygotowaniu prostej i szybkiej zapiekanki warzywnej. Jej smak na pewno podbije niejedno podniebienie. Jak ją wykonać samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy przepis.

Zobacz też:

Przepis na barszcz czerwony, jak u babci!

Przepis na zapiekankę warzywną

Składniki:

  • 2 cebule,
  • 2 cukinie,
  • 2 papryki (czerwona i zielona),
  • 2 bakłażany,
  • 4 pomidory,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g sera żółtego, startego,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Zobacz też:

Przepis na owoce zapiekane pod kruszonką

Przygotowanie:

Na samym początku myjemy cukinie, papryki. bakłażany i pomidory. Następnie warzywa kroimy w bardzo cienkie plasterki lub kostkę. Kolejnym krokiem jest przygotowanie dużego garnku, w którym rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone cebule oraz czosnek, smażymy całość na złoty kolor.

Zobacz też:

Przepis na wegetariańskie kiełbaski

Dodajemy do garnka pozostałe warzywa, które posypujemy solą, pieprzem i oregano. Mieszamy i smażymy całość na średnim ogniu przez około 10 minut. Przekładamy warzywa do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem żółtym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza.

Zobacz też:

Przepis na ciasto z borówkami

Pieczemy zapiekankę przez 20-25 minut, aż ser się roztopi i nabierze złocistego koloru. Posypujemy natką pietruszki przed podaniem. Całość gotowa, smacznego!