Pyszny dodatek do kanapek i nie tylko! Konfitura z owoców leśnych z miętową nutą

Domowe przetwory zawsze wygrają z tymi zakupionymi w sklepach. Przygotowując je samemu kontrolujemy jakość i ilość składników według upodobań. Domowe konfitury zapewniają nam intensywny i aromatyczny smak oraz idealnie nadają się do urozmaicenia wielu przekąsek takich, jak: kanapki, ciasta, desery oraz napary!
Jesienny czas, jest idealny na przygotowywanie domowych konfitur. To dlatego, że jesienne owoce, takie jak jabłka, gruszki, śliwki, maliny, jeżyny i winogrona, dojrzewają w obfitości, co sprawia, że są one doskonałym surowcem do domowych przetworów.
Dzisiaj przychodzimy z przepisem na obłędną konfiturę z dodatkiem leśnych owoców oraz nutką mięty!
Zobacz też: Przepis na dżem morelowy
Konfitura z owoców leśnych z miętową nutą
Składniki
- maliny – 800 g
- jagody – 500 g
- jeżyny – 300 g
- cukier – 550 g
- świeże listki mięty – garść
- pestki cytryny – 2 szt
Przygotowanie
Umieść wszystkie składniki w garnku. Gotuj na niewielkim ogniu przez około pół godziny. Mieszaj od czasu do czasu. Na koniec gotowania wyjmij pestki cytryny.
Przelej konfiturę do sterylnych suchych słoiczków. Odwróć je do góry dnem. Po wystygnięciu odwróć je z powrotem i trzymaj w chłodnym miejscu.
Smacznego!
Zobacz też: To będzie Twoja ulubiona przekąska tej jesieni! Karmelizowane jabłka