Przepis na chaczapuri

Chaczapuri to tradycyjne, gruzińskie danie. Jest bardzo szybkie oraz proste w przygotowaniu. Jak wykonać danie, aby swym smakiem urzekło wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis na gruzińskie chaczapuri.
Zobacz też:
Przepis na chaczapuri
Składniki:
- 500g mąki pszennej,
- 10g drożdży instant,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka cukru,
- 250 ml ciepłej wody,
- 100g masła,
- 300g sera fety,
- 2 jajka.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku w dużej misce mieszamy mąkę, sól i cukier. Dodajemy drożdże instant i mieszamy całość. Następnie dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy więcej wody lub mąki w razie potrzeby. Ciasto powinno być elastyczne i niezbyt suche.
Zobacz też:
Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Mieszamy ser oraz jajka. Po godzinie dzielimy ciasto na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt owalu.
Zobacz też:
Przepis na zupę jarzynową, jak u babci
Na środek każdej części kładziemy 1/4 farszu. Zawijamy brzegi ciasta do środka, formując kształt łodzi. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu. Dodajemy masło i pozwalamy mu się rozpuścić. Umieszczamy chaczapuri na patelni i smażymy z obu stron, aż będą złociste i chrupiące.
Zobacz też:
Przepis na zapiekankę warzywną
Podajemy gorące, najlepiej z dodatkiem świeżych ziół.