Grillowe kawałki, czyli co położyć na ruszcie - Piekniejsze.pl

Grillowe kawałki, czyli co położyć na ruszcie

Grillowe kawałki, czyli co położyć na ruszcie
Grillowe kawałki, czyli co położyć na ruszcie, fot. pixabay

 

Wraz z pierwszymi promieniami słońca nad działkami i ogródkami unosi się przyjemna woń grillowanych przysmaków. Ta niezwykle popularna na całym świecie metoda przygotowywania potraw nieprzerwanie cieszy się popularnością od tysięcy lat. Wraz z rozwojem tradycji grillowania, rozwinęła się ludzka kreatywność, a wraz z nią również potrawy, które lądują na ruszcie.

 

Zapoczątkowane przez naszych przodków, doskonalone przez wieki pieczenie potraw w cieple ognia od co najmniej pół wieku jest w modzie. I choć grillowanie musiało przejść długą drogę, aby dotrzeć do punktu, w jakim znajduje się teraz, jedno pozostało niezmienne – smak upieczonych potraw. Ciepłe, chrupiące smakołyki, z apetycznymi “rumieńcami” od żywych płomieni stały się doskonałym pretekstem do spędzenia czasu na łonie natury.

 

Grillowa rewolucja

Grillowanie przywędrowało do Polski z Ameryki w latach 90. ubiegłego wieku, praktycznie całkowicie wypierając tradycyjne ogniska. Kiełbasy na drewnianych patykach odeszły w cień blasku swoich mięsnych alternatyw. Delikatne mięsa, zdrowe ryby, egzotyczne owoce morza, a także kolorowe owoce i warzywa, to aktualnie stali goście na grillowych rusztach. Grill w polskiej świadomości zapisał się niezwykle głęboko, o czym świadczą masy jego miłośników.

 

Grillowe kawałki

Jak pokazuje wieloletnie doświadczenie, na grillu można przyrządzić nie tylko tradycyjne amerykańskie burgery i steki. Na grillowym ruszczcie doskonale czują się również

  • mięsa

Na polskich stołach biesiadników króluje karkówka. Jedno z najlepszych do grillowania mięs. Ze względu na swoją zawartość tłuszczu nie wysycha za szybko. Zamarynowana, w towarzystwie warzyw stanowi pełnowartościowy posiłek.

Schab przed grillowaniem koniecznie trzeba potraktować zalewą. Trzymanie mięsa przez 2 – 4 godziny w roztworze wody, cukru, alkoholi i aromatycznych ziół sprawi, że mięso nie wyschnie zbyt szybko.

Niewymagające wcześniejszego przygotowania kiełbasy wystarczy delikatnie ponacinać lub ponakłuwać szpikulcem, aby osłonki nie pękały.

  • ryby

Ryby źródło cennych dla zdrowia kwasów omega 3 potrzebują odrobiny tłuszczu do grillowania. Nasmarowane masłem czy polane olejem po kilku minutach spędzonych na ruszcie staną się wykwintnym daniem, które przypadnie do gustu każdemu z zaproszonych gości.

  • warzywa

Całym sekretem udanego grillowania niektórych warzyw jest ich wcześniejsze blanszowanie, czyli krótkie gotowanie we wrzątku, a następnie przelanie zimną wodą.

Polane odrobiną oleju lub oliwy, oprószone solą i aromatycznymi ziołami, owinięte folią aluminiową sprawdzą się jako uzupełnienie grillowanych mięs.

  • owoce

 

Wszystkie owoce, które wykorzystywałaś kiedyś do pieczenia lub gotowania, sprawdzą się także w wersji grillowanej. Kolorowe źródło witamin doskonale nadaje się także do komponowania szaszłyków.

  • sery

 

Rozmaite rodzaje serów, od oscypka po fetę czy camembert z przypieczoną skórką mogą odgrywać rolę grillowych przystawek. To z czym zdecydujesz je podać zależy tylko od Ciebie.

 

Grill dobrym rozwiązaniem dla każdego

 

Biesiadowanie na świeżym powietrzu, w gronie najbliższych połączone z dźwiękiem skwierczących na ogniu frykasów i unoszącym się aromatem dymu zdecydowanie wzmaga apetyt. Pamiętaj, że na grillu można przygotować praktycznie wszystko. Grill jest doskonałym wyjściem dla zróżnicowanych gustów gości. Pozwala na przyrządzenie zarówno potraw mięsnych, jak również tych dietetycznych.