Przepis na aksamitny krem z dynii - Piekniejsze.pl

Przepis na aksamitny krem z dynii

Krem z dynii to idealna zupa na jesienne dni. Jak wykonać potrawę samodzielnie w domu? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Przepis na aksamitny krem z dynii
Przepis na aksamitny krem z dynii, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Jesienne dni są idealną okazją do przygptowania aksamitnego kremu z dynii. Zupę przygotowuje się łatwo oraz bardzo szybko. Jak ją wykonać samodzielnie w domu, aby swym smakiem urzekła wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis.

Zobacz też:

Przepis na paluszki rybne

Przepis na aksamitny krem z dynii

Składniki:

  • 1 kg dyni (obranej i pokrojonej w kostkę),
  • 1 duża cebula (pokrojona w kostkę),
  • 2-3 ząbki czosnku (drobno posiekane),
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 18% (w zależności od preferencji),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła,
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej (opcjonalnie),
  • Szczypiorek lub pestki dyni do dekoracji (opcjonalnie).

Zobacz też:

Przepis na kawę w stylu pumpkin spice latte

Przygotowanie:

Na samym początku w dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek lub masło. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż stanie się szklista. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez około 1 minutę.

Zobacz też:

Nie pieczona, tylko smażona! Przepis na pyszną pizzę

Do garnka dodajemy pokrojoną dynię, a następnie zalewamy ją bulionem warzywnym lub drobiowym. Doprowadzamy całość do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 20-25 minut, aż dynia będzie miękka.

Zobacz też:

Przepis na ciepłe lody!

Gdy dynia jest już miękka, zdejmujemy garnek z ognia i za pomocą blendera ręcznego (lub w blenderze stacjonarnym) miksujemy zawartość garnka na gładki krem. Doprawiamy zupę solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową do smaku. Możemy dodać te przyprawy stopniowo, próbując zupy, aby osiągnąć pożądany smak.

Zobacz też:

Przepis na pyszne włoskie bruschetta

Wlewamy śmietanę do zupy i dokładnie mieszamy. Jeśli potrzebujemy, możemy jeszcze chwilę podgrzać zupę, ale nie doprowadzamy jej do wrzenia po dodaniu śmietany. Przelewamy zupę do misek, dekorując szczypiorkiem lub prażonymi pestkami dyni dla dodatkowej tekstury i smaku.