Przepis na kluski z makiem - Piekniejsze.pl

Przepis na kluski z makiem

Przepis na kluski z makiem to jedna z wielu wigilijnych potraw. Jak przygotować je samodzielnie w domu? Sprawdź przepis.
Przepis na kluski z makiem
Przepis na kluski z makiem, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Kluski z makiem znajdują się wśród potraw wigilijnych na wielu polskich stołach. Jak przygotować danie, aby urzekało wszystkich wym niesamowitym smakiem? Sprawdź nasz najlepszy przepis na kluski z makiem!

Zobacz też:

Przepis na gołąbki z kaszą i grzybami

Przepis na kluski z makiem

Składniki:

  • 50 g masła,
  • 50 g miodu,
  • 100 g cukru,
  • 50 g rodzynek,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 50 g skórki pomarańczy, 
  • 50 g suszonych moreli lub śliwek,
  • 2 łyżki likieru Amaretto lub 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego,
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego lub skórka starta z 1/2 pomarańczy.
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • sok z 1 cytryny.

Zobacz też:

Przepis na pyszne świąteczne ciasto z jabłkami

Przygotowanie:

Na samym początku mak przesypujemy do garnka i zalewamy go gorącą wodą. Gotujemy go przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Mak odsączamy z wody, a następnie mielimy go w maszynce do mięsa.

Zobacz też:

Przepis na grzyby marynowane

W tym samym garnku rozpuszczamy masło z miodem oraz cukrem. Dodajemy drobno posiekane rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową oraz morele lub śliwki. Mieszamy całość, cały czas wszystko podgrzewając.

Zobacz też:

Przepis na krokiety z grzybami

Gdy garnek zdejmiemy z ognia dodajemy zmielony mak, likiery lub ekstrakty oraz sok z cytryny. Masa makowa jest gotowa! Przygotowujemy makaron łazanki. Gotujemy go w garnku, w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Zobacz też:

Przepis na łazanki z kapustą

Makaron łazanki mieszamy z przygotowaną własnoręcznie masą makową. Nasze wigilijne danie jest już gotowe!