Jak zredukować użycie cukru do minimum? - Piekniejsze.pl

Jak zredukować użycie cukru do minimum?

Cukier kusi pod każdą postacią - cukierki, czekoladki i soki. Jak ograniczyć jego zużycie i jakie są zdrowsze zamienniki?
Jak zredukować użycie cukru do minimum?
Jak zredukować użycie cukru do minimum?/fot.Pexels

W tych czasach cukier możemy znaleźć praktycznie w każdym produkcie. Jest dodawany do soków, musów owocowych, nie wspominając już o typowych słodyczach typu ciasteczka i czekolady. Czasami słodycze kuszą aż za bardzo – jedna paczka ciastek w połączeniu z napojami gazowanymi i ich wysoka kaloryczność potrafi zastąpić porządny posiłek.

Czy cukier jest szkodliwy?

Problematyczna kwestia cukru jest taka, że zawiera dużo kalorii i pobudza apetyt na więcej. Kiedy cukier w szybkim tempie przedostaje się do krwiobiegu, jego poziom we krwi nagle się podnosi, co prowokuje trzustkę do wydzielania insuliny, aby przetransportować go do komórek.Wskutek tego poziom cukru we krwi szybko spada i znowu czujemy głód lub ochotę na coś słodkiego i tak w kółko. Przesadzanie z ilością spożywanego cukru może prowadzić do chorób układu krwionośnego, nadwagi i cukrzycy typu II, a nawet do próchnicy zębów.

Jednak nie musimy całkowicie wyrzekać się cukru. Jeżeli będziemy go przyjmować w odpowiedniej ilości i właściwej częstotliwości. Zachowanie umiaru jest jednak problematyczne dla wielu osób, ze względu na to, że konsumpcja cukru znacznie wzrosła przez ostatnie lata. Producenci kuszą kolorowymi opakowaniami słodyczy, do posłodzonej kawki zazwyczaj zagryzamy ciasto bądź ciasteczka.

Warto znaleźć zamienniki

Organizm ma problem nie tylko z przyswajaniem zwykłego cukru stołowego (sacharozy). Okazje się, że w dużych ilościach również miód, syrop z agawy, biocukier, cukier trzcinowy czy cukier owocowy nie są wiele zdrowsze. Fruktoza (cukier owocowy) jest nawet podejrzewana o to, że jest czynnikiem stojącym za rozwojem insulinooporności. Tylko bardzo drogi cukier z kwiatu kokosa ma niski indeks glikemiczny, co znaczy, że nie powoduje skoków poziomu cukru we krwi.

Jak można ograniczyć cukier?

  • zamiast słodkich batoników czekoladowych, kupuj batony bakaliowe
  • postaw na soki owocowe rozcieńczone z wodą, zamiast słodzonych napojów gazowanych
  • kupuj dżemy z naturalnymi substancjami żelującymi (agar-agar, sago czy mączka chleba świętojańskiego) i o odpowiednio obniżonej zawartości cukru,      
  • chęć na coś słodkiego można również zaspokoić, jedząc słodkie warzywa takie jak słodkie ziemniaki czy dynia – można z nich zrobić chipsy piekąc e w piekarniku   
  • zamiast jogurtu słodzonego, kup osobno jogurt naturalny i zmieszaj z świeżymi owocami
  • gotowe muesli zawiera dużo cukru, można przygotować je samodzielnie mieszając ze sobą – płatki owsiane, skuszone jagody, siemię lniane i kilka orzechów.

Na czasie

Brak danych.