Przepis na paluszki rybne - Piekniejsze.pl

Przepis na paluszki rybne

Paluszki rybne to idealne danie na szybki obiad i kolację. Jak wykonać je samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Przepis na paluszki rybne
Przepis na paluszki rybne, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Paluszki rybne to danie idealne na szybkie obiady czy kolacje. Są bardzo proste w przygotowaniu, a swym smakiem potrafią urzec wiele podniebień. Jak wykonać paluszki rybne samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy przepis.

Zobacz też:

Przepis na chrupiące nuggetsy z kurczaka

Przepis na paluszki rybne

Składniki:

  • 500 g filetów z białej ryby (np. z dorsza, mintaja czy płastugi),
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku (opcjonalnie),
  • Olej do smażenia (np. olej roślinny lub rzepakowy).

Zobacz też:

Przepis na kawę w stylu pumpkin spice latte

Przygotowanie:

Na samym początku dokładnie myjemy filety z ryby, osuszamy je i kroimy na paski o szerokości ok. 2-3 cm. Następnie w jednym naczyniu umieszczamy mąkę. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka.

Zobacz też:

Przepis na jesienną sałatkę warzywną

W trzecim naczyniu mieszamy bułkę tartą z solą, pieprzem i opcjonalnie z czosnkiem w proszku. Każdy pasek ryby najpierw obtaczamy w mące, potem maczamy w jajkach, a następnie obtaczamy w bułce tartej, upewniając się, że każdy kawałek jest dobrze pokryty.

W głębokim garnku lub na dużej patelni podgrzewamy olej. Gdy będzie odpowiednio gorący, wrzucamy paluszki rybne i smażymy je na złoty kolor z obu stron, co zajmuje mniej więcej 3-5 minut z każdej strony.

Zobacz też:

Przepis na tatar z wołowiny

Gotowe paluszki rybne wyjmujemy za pomocą szczypców kuchennych i kładziemy na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Paluszki rybne podajemy na gorąco z ulubionym sosem, np. sosem tatarskim, majonezem czy ketchupem.