Ekspresowa szarlotka. Idealna dla niespodziewanych gości! - Piekniejsze.pl

Ekspresowa szarlotka. Idealna dla niespodziewanych gości!

Przepis na ekspresową szarlotkę.

Szukasz pomysłu na szybki deser, idealny na niespodziewane wizyty gości? Oto przepis na ekspresową szarlotkę!

Zobacz też: Obłędne i fit brownie z malinami

Ekspresowa szarlotka

Składniki

  • jabłka – 1 kg
  • cukier waniliowy – 16 g
  • cukier – 2 łyżki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • ciasto francuskie – 1 opakowanie

Przygotowanie

Jabłka obierz i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój w plasterki. 

Włóż jabłka do garnka, dodaj cukier wanilinowy, cukier oraz cynamon. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż jabłka lekko zmiękną, ale nie rozpadną się całkowicie.

Rozwiń ciasto francuskie i przełóż do formy na tartę, tak by zostawić trochę ciasta na przykrycie szarlotki od góry.

Przestudzone jabłka ułóż na cieście. 

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Gdy ciasto będzie złociste i chrupiące, wyciągnij do lekkiego ostudzenia. 

Podawaj z cukrem pudrem lub gałką lodów.

Smacznego!

Zobacz też: Przepis na ciasto pistacjowe