Ekspresowa szarlotka. Idealna dla niespodziewanych gości!
Szukasz pomysłu na szybki deser, idealny na niespodziewane wizyty gości? Oto przepis na ekspresową szarlotkę!
Zobacz też: Obłędne i fit brownie z malinami
Ekspresowa szarlotka
Składniki
- jabłka – 1 kg
- cukier waniliowy – 16 g
- cukier – 2 łyżki
- cynamon – 1 łyżeczka
- ciasto francuskie – 1 opakowanie
Przygotowanie
Jabłka obierz i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój w plasterki.
Włóż jabłka do garnka, dodaj cukier wanilinowy, cukier oraz cynamon. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż jabłka lekko zmiękną, ale nie rozpadną się całkowicie.
Rozwiń ciasto francuskie i przełóż do formy na tartę, tak by zostawić trochę ciasta na przykrycie szarlotki od góry.
Przestudzone jabłka ułóż na cieście.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Gdy ciasto będzie złociste i chrupiące, wyciągnij do lekkiego ostudzenia.
Podawaj z cukrem pudrem lub gałką lodów.
Smacznego!
Zobacz też: Przepis na ciasto pistacjowe