Pizza – przepis. Jak zrobić domową pizzę?
Pizza to zdecydowanie danie, które jest uwielbiane przez większą część społeczeństwa. Warto pamiętać, że czasem w domowych warunkach może ona wyjść jeszcze lepiej niż w restauracji. Przedstawiamy przepis na najlepszą domową pizzę.
Zobacz też:
Przepis na tortillę z kurczakiem
Przepis na domową pizzę
Składniki:
Ciasto
- 25 g świeżych drożdży,
- 150 ml ciepłej wody,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 250 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka oliwy
Zobacz też:
Przepis na kawę z syropem dyniowym
Dodatki
- 200 ml koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka oregano,
- 1 łyżka bazylii,
- pomidorki koktajlowe,
- salami,
- ser mozarella,
- rukola.
Zobacz też:
Spaghetti alla carbonara – przepis
Przygotowanie:
Na samym początku drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Następnie dodajemy do nich 2 łyżki mąki oraz cukier. Dokładnie całość mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, aby drożdże mogły urosnąć.
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy rozczyn z drożdży. Ugniatamy przez około 2 minuty, a następnie dodajemy oliwę. Ugniatamy jeszcze chwilę. Następnie wykładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką. Przez kolejne 15 minut wyrabiamy ciasto, tak aby było miękkie i elastyczne.
Zobacz też:
Gdy ciasto będzie gotowe, wkładamy je ponownie do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w bardzo ciepłe miejsce. Przez ten czas, drożdże powinny zacząć pracować, a ciasto rosnąć.
Ciasto wykładamy na blaszce i za pomocą palców rozpłaszczamy je. Do miseczki wlewamy koncentrat pomidorowy. Dodajemy do niego oregano i bazylię, a następnie sosem smarujemy całą pizzę.
Green curry z makaronem ryżowym – przepis
Na pizzę układamy ulubione składniki: pomidorki koktajlowe oraz salami. Następnie całość posypujemy serem mozarellą. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 250 stopni Celsjusza, na około 10 minut. Gdy pizzę wyjmiemy z piekarnika, posypujemy rukolą. Gotowe!