Pizza - przepis. Jak zrobić domową pizzę? - Piekniejsze.pl

Pizza – przepis. Jak zrobić domową pizzę?

Pizza to danie, które jest uwielbiane przez wiele osób. Jak zrobić przepyszną oraz pełną smaków pizzę w domu? Sprawdź!
Pizza - przepis. Jak zrobić domową pizzę?
Pizza – przepis. Jak zrobić domową pizzę?, fot. pixabay.com

Pizza to zdecydowanie danie, które jest uwielbiane przez większą część społeczeństwa. Warto pamiętać, że czasem w domowych warunkach może ona wyjść jeszcze lepiej niż w restauracji. Przedstawiamy przepis na najlepszą domową pizzę.

Zobacz też:

Przepis na tortillę z kurczakiem

Przepis na domową pizzę

Składniki:

Ciasto

  • 25 g świeżych drożdży,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka oliwy

Zobacz też:

Przepis na kawę z syropem dyniowym

Dodatki

  • 200 ml koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka oregano,
  • 1 łyżka bazylii,
  • pomidorki koktajlowe,
  • salami,
  • ser mozarella,
  • rukola.

Zobacz też:

Spaghetti alla carbonara – przepis

Przygotowanie:

Na samym początku drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Następnie dodajemy do nich 2 łyżki mąki oraz cukier. Dokładnie całość mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, aby drożdże mogły urosnąć.

Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy rozczyn z drożdży. Ugniatamy przez około 2 minuty, a następnie dodajemy oliwę. Ugniatamy jeszcze chwilę. Następnie wykładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką. Przez kolejne 15 minut wyrabiamy ciasto, tak aby było miękkie i elastyczne.

Zobacz też:

Przepis na makaron z dynią

Gdy ciasto będzie gotowe, wkładamy je ponownie do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w bardzo ciepłe miejsce. Przez ten czas, drożdże powinny zacząć pracować, a ciasto rosnąć.

Ciasto wykładamy na blaszce i za pomocą palców rozpłaszczamy je. Do miseczki wlewamy koncentrat pomidorowy. Dodajemy do niego oregano i bazylię, a następnie sosem smarujemy całą pizzę.

Green curry z makaronem ryżowym – przepis

Na pizzę układamy ulubione składniki: pomidorki koktajlowe oraz salami. Następnie całość posypujemy serem mozarellą. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 250 stopni Celsjusza, na około 10 minut. Gdy pizzę wyjmiemy z piekarnika, posypujemy rukolą. Gotowe!