Przepis na miętowe lody domowej roboty!
Nie tylko ciasta są świetnym pomysłem na deser podczas rodzinnych uroczystości, parapetówki czy spotkania z koleżankami. Jeśli zastanawiasz się, jaki deser przygotować, który świetnie pasuje podczas upalnych dni – postaw na lody! Ale nie byle jakie! Z tym przepisem wykonasz domowej roboty lody o smaku miętowym!
Zobacz też: Fit deser a’la Kinder Bueno
Przepis na miętowe lody domowej roboty
Składniki
- śmietanki kremówki (30-36% tłuszczu) – 2 szklanki
- mleko – 1 szklanka
- cukier – ¾ szklanki
- ekstrakt z mięty – 1 łyżeczka lub posiekana świeża mięta – ¼ szklanki
- opcjonalnie: ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
Przygotowanie
W miseczce połącz mleko, cukier oraz miętę. Podgrzewaj na średnim ogniu, często mieszając do rozpuszczenia się cukru. Nie doprowadź do wrzenia! Następnie zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
W rondelku wymieszaj śmietankę kremówkę z ekstraktem waniliowym. Dodaj do mlecznej mieszanki. Wymieszaj .
Przykryj miskę folią spożywczą i przełóż do lodówki na około 4 godziny lub całą noc. Przelej mieszankę do miski zamrażarki, co jakiś czas wyjmując i mieszając.
Podawaj z ulubionymi dodatkami!
Smacznego!
Zobacz też: Domowy sorbet truskawkowy! Orzeźwiający deser na ciepłe dni