Spaghetti alla carbonara – przepis
Spaghetti alla carbonara to tradycyjny włoski makaron. Ludzie albo go kochają, albo nienawidzą. Jeśli jesteś jednak miłośnikiem dania – prezentujemy najlepszy przepis, jak przygotować najlepszą carbonarę prosto z Italii!
Zobacz też:
Włoska pizza. Przepis na klasyczne ciasto jak z Italii
Spaghetti alla carbonara – przepis
Składniki:
- 2 jajka,
- 100 g boczku,
- 150 g makaronu spaghetti,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
- 30 g sera Pecorino,
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
Zobacz też:
Tiramisu – przepis na włoski deser
Przygotowanie:
Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie, tak aby był al dente. Następnie zostawiamy go, aby lekko ostygł. Możemy przepłukać go zimną wodą, aby się nie skleił. W międzyczasie jajka parzymy wrzątkiem i wbijamy je do talerza.
Jajka na talerzu obsypujemy solą i za pomocą widelca rozbijamy je. Bierzemy patelnię, na której lekko podsmażamy boczek. Gdy się lekko zarumieni dodajemy do niego posiekany czosnek i natkę pietruszki. Smażymy jeszcze przez kilkanaście sekund.
Zobacz też:
Międzynarodowy Dzień Hummusu. Dania z użyciem produktu
Zmniejszamy moc kuchenki i do patelni dodajemy makaron, który mieszamy ze składnikami. Patelnię zdejmujemy z ognia i posypujemy makaron połową sera i doprawiamy pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Na sam koniec makaron polewamy roztrzepanymi jajkami i dokładnie mieszamy. Warto pamiętać, aby jajko całkowicie się nie ścięło. Musi ono stworzyć kremowy sos od ciepła makaronu. Całość posypujemy resztką sera. Gotowe!