Spaghetti alla carbonara - przepis - Piekniejsze.pl

Spaghetti alla carbonara – przepis

Spaghetti alla carbonara albo się kocha, albo nienawidzi. Jednak dla wszystkich miłośników makaronu - przedstawiamy najlepszy przepis.
Spaghetti alla carbonara - przepis
Spaghetti alla carbonara – przepis, fot. pixabay.com

Spaghetti alla carbonara to tradycyjny włoski makaron. Ludzie albo go kochają, albo nienawidzą. Jeśli jesteś jednak miłośnikiem dania – prezentujemy najlepszy przepis, jak przygotować najlepszą carbonarę prosto z Italii!

Zobacz też:

Włoska pizza. Przepis na klasyczne ciasto jak z Italii

Spaghetti alla carbonara – przepis

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 100 g boczku,
  • 150 g makaronu spaghetti,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 30 g sera Pecorino,
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz.

Zobacz też:

Tiramisu – przepis na włoski deser

Przygotowanie:

Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie, tak aby był al dente. Następnie zostawiamy go, aby lekko ostygł. Możemy przepłukać go zimną wodą, aby się nie skleił. W międzyczasie jajka parzymy wrzątkiem i wbijamy je do talerza.

Jajka na talerzu obsypujemy solą i za pomocą widelca rozbijamy je. Bierzemy patelnię, na której lekko podsmażamy boczek. Gdy się lekko zarumieni dodajemy do niego posiekany czosnek i natkę pietruszki. Smażymy jeszcze przez kilkanaście sekund.

Zobacz też:

Międzynarodowy Dzień Hummusu. Dania z użyciem produktu

Zmniejszamy moc kuchenki i do patelni dodajemy makaron, który mieszamy ze składnikami. Patelnię zdejmujemy z ognia i posypujemy makaron połową sera i doprawiamy pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

Na sam koniec makaron polewamy roztrzepanymi jajkami i dokładnie mieszamy. Warto pamiętać, aby jajko całkowicie się nie ścięło. Musi ono stworzyć kremowy sos od ciepła makaronu. Całość posypujemy resztką sera. Gotowe!