Green curry z makaronem ryżowym – przepis
Green curry to przepyszne tajskie danie, które łączy w sobie wiele smaków i aromatów. Na pewno pobije wiele podniebień. Jak wykonać je samodzielnie w domu? Przedstawiamy najlepszy, najprostszy i najszybszy przepis.
Zobacz też:
Spaghetti alla carbonara – przepis
Green curry z makaronem ryżowym – przepis
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 paczka makaronu ryżowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 marchewka,
- 200 g pieczarek,
- 1 paczka kiełków fasoli mung,
- 3 łyżki pasty green curry,
- 3 łyżki pasty z trawy cytrynowej,
- 200 ml bulionu,
- 400 ml mleka kokosowego.
Zobacz też:
Zupa krem z dyni – przepis na jesienny przysmak
Przygotowanie:
Makaron ryżowy gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odsączamy go i przepłukujemy zimną wodą, aby się nie skleił. Ostawiamy go na bok.
Kurczaka kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy. Następnie bierzemy dużą i głęboką patelnię, którą rozgrzewamy z oliwą z oliwek. Następnie podsmażamy na niej cebulę i czosnek, tak aby była delikatnie zeszklona. Kawałek imbiru ścieramy i dorzucamy do cebuli.
Zobacz też:
Po chwili do cebuli dodajemy pastę green curry i pastę z trawy cytrynowej, tak aby lekko się podsmażyła. Następnie na patelnię wrzucamy kurczaka i czekamy, aż się podsmaży. Na deseczce kroimy na małe kawałki pieczarki oraz marchewkę.
Dorzucamy pokrojone warzywa do kurczaka. Czekamy, aż lekko zmiękną. Po chwili na patelnię wylewamy 200 ml mleka kokosowego. Gdy zacznie lekko bulgotać, dolewamy kolejne 200 ml mleczka. Po 2 minutach wlewamy bulion warzywny.
Zobacz też:
Zmniejszamy moc kuchenki. Następnie mieszamy całość i przykrywamy pokrywką. Czekamy, aż danie przejdzie smakami. Po 10 minutach wsypujemy kiełki fasoli i makaron ryżowy. Jeszcze raz wszystko mieszamy. Przez 5 minut trzymamy jeszcze potrawę na średnim ogniu. Gotowe!