Klasyk w wegetariańskiej wersji. Jak zrobić roślinne mielone? - Piekniejsze.pl

Klasyk w wegetariańskiej wersji. Jak zrobić roślinne mielone?

Jak przygotować klasycznego kotleta mielonego w wegetariańskiej wersji? Przedstawiamy przepis na niedzielny obiad, który zasmakuje także ludziom lubiącym mięso.
Klasyk w wegetariańskiej wersji. Jak zrobić roślinne mielone?/ fot. pixabay.com

Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa lub ogranicza spożywanie posiłków z jego udziałem, sięgając po roślinne wersje. Decyzje takie podejmowane są nie tylko ze względu na korzyści zdrowotne, dbanie o środowisko, ale przede wszystkim na chęć ograniczenia cierpienia zwierząt. Jednak ludzie, którzy odstawiają ze swojej diety prawdziwe mięso nadal mogą jeść dania, które zarówno smakiem jak i wyglądem przypominają mięsną wersję. Dziś przedstawiamy przepis na mielonego, który idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad.

Zobacz też: Klasyk w wegańskiej wersji. Seitan a’la schabowy

Wegetariański mielony

Składniki:

  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • papryka wędzona
  • seler
  • por
  • granulat sojowy
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy / kostka warzywna
  • cebula
  • majeranek
  • oliwa z oliwek
  • puszka fasoli czerwonej
  • mąka pszenna
  • bułka tarta

Zobacz też: Wegetariański burger bezglutenowy. Jak wykonać go w domu?

Przygotowanie:

Przygotuj bulion warzywny z marchewki, selera, pora, ziela angielskiego, liścia laurowego, soli i pieprzu. Jeśli bulion będzie zbyt delikatny, możesz dodać do niego odrobinę sosu sojowego bądź kostkę warzywną. Gdy będzie gotowy, wrzuć do niego granulat sojowy i ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany granulat odcedź i odsącz na papierze.

Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, którą następnie przypraw majerankiem. Gdy będzie już podsmażona, dodaj ją do wcześniej ugotowanego granulatu wraz z puszką czerwonej fasoli, 3 łyżkami sosu sojowego, łyżką papryki wędzonej, szczyptą pieprzu oraz 3 łyżkami mąki. Całość dobrze zblenduj na gładką masę, a następnie zacznij z niej formować kotlety na kształt mielonego. Gotowe kotleciki obtocz w bułce tartej.

Rozgrzej olej na patelni, a następnie smaż przygotowane kotlety mielone na złoto-brązowy kolor. Usmażone roślinne mielone podawaj z puree z dodatkiem mleka, masła i gałki muszkatołowej oraz mizerii. Danie to zasmakuje nie tylko osobom będących na diecie wegetariańskiej, ale także miłośnikom mięsa i klasycznych kotletów.

Zobacz też: Dania z użyciem tofu. 5 przepisów na roślinną potrawę