Klasyk w wegetariańskiej wersji. Jak zrobić roślinne mielone?
Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa lub ogranicza spożywanie posiłków z jego udziałem, sięgając po roślinne wersje. Decyzje takie podejmowane są nie tylko ze względu na korzyści zdrowotne, dbanie o środowisko, ale przede wszystkim na chęć ograniczenia cierpienia zwierząt. Jednak ludzie, którzy odstawiają ze swojej diety prawdziwe mięso nadal mogą jeść dania, które zarówno smakiem jak i wyglądem przypominają mięsną wersję. Dziś przedstawiamy przepis na mielonego, który idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad.
Zobacz też: Klasyk w wegańskiej wersji. Seitan a’la schabowy
Wegetariański mielony
Składniki:
- marchewka
- pietruszka
- cebula
- liść laurowy
- ziele angielskie
- papryka wędzona
- seler
- por
- granulat sojowy
- sól
- pieprz
- sos sojowy / kostka warzywna
- cebula
- majeranek
- oliwa z oliwek
- puszka fasoli czerwonej
- mąka pszenna
- bułka tarta
Zobacz też: Wegetariański burger bezglutenowy. Jak wykonać go w domu?
Przygotowanie:
Przygotuj bulion warzywny z marchewki, selera, pora, ziela angielskiego, liścia laurowego, soli i pieprzu. Jeśli bulion będzie zbyt delikatny, możesz dodać do niego odrobinę sosu sojowego bądź kostkę warzywną. Gdy będzie gotowy, wrzuć do niego granulat sojowy i ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany granulat odcedź i odsącz na papierze.
Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, którą następnie przypraw majerankiem. Gdy będzie już podsmażona, dodaj ją do wcześniej ugotowanego granulatu wraz z puszką czerwonej fasoli, 3 łyżkami sosu sojowego, łyżką papryki wędzonej, szczyptą pieprzu oraz 3 łyżkami mąki. Całość dobrze zblenduj na gładką masę, a następnie zacznij z niej formować kotlety na kształt mielonego. Gotowe kotleciki obtocz w bułce tartej.
Rozgrzej olej na patelni, a następnie smaż przygotowane kotlety mielone na złoto-brązowy kolor. Usmażone roślinne mielone podawaj z puree z dodatkiem mleka, masła i gałki muszkatołowej oraz mizerii. Danie to zasmakuje nie tylko osobom będących na diecie wegetariańskiej, ale także miłośnikom mięsa i klasycznych kotletów.
Zobacz też: Dania z użyciem tofu. 5 przepisów na roślinną potrawę