Awokado, jakie ma właściwości? Prosty przepis na guacamole
Awokado przez wielu uważane jest za najzdrowszy owoc na świecie. Przede wszystkim zawiera w sobie zdrowe tłuszcze, które mogą sprzyjać odchudzaniu i zachowaniu szczupłej sylwetki. Jest również bogate w substancje odżywcze. Jakie jeszcze właściwości posiada awokado?
Awokado – właściwości
Awokado to owoc, który posiada mnóstwo właściwości i wartości odżywczych. Jest królestwem witamin, gdyż zawiera w sobie witaminę A, C, E, K i H. Szczególnie ważny jest fakt, że awokado składa się z kwasu foliowego, więc szczególnie zalecane jest kobietą w ciąży, które powinny go suplementować.
Zobacz też:
Produkty z największą ilością witaminy A
Produkty z największą ilością witaminy C
Produkty z największą ilością witaminy E
W owocu znajduje się mnóstwo minerałów, takich jak: wapń, magnez, fosfor czy potas. To również świetny produkt, który dostarczy dużą ilość błonnika do twojego organizmu.
Awokado nazywane jest owocem tłuszczowym, gdyż jego 20% – 30% to właśnie tłuszcze. Mimo tego ma właściwości odchudzające, ponieważ tłuszcze nienasycone pomagają w spalaniu tkanki tłuszczowej. Również przyśpieszają przemianę materii.
Gdy do diety włączymy awokado poprawia ono pracę żołądka i przyspiesza proces trawienia. Zapobiega również zaparciom.
Awokado świetnie wpływa również na skórę i włosy. Posiada regeneracyjne oraz wygładzające działanie. Gdy użyjemy maseczkę na twarz z dodatkiem awokado, poprawiamy wygląd skóry twarzy oraz nadajemy jej blasku i promiennego wyglądu. Dzięki zawartym w awokado składnikom odżywczym, pobudza wzrost włosów oraz zapobiega ich wypadaniu.
Guacamole – przepis podstawowy
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado,
- 2 łyżki soku z limonki,
- 1 ząbek czosnku,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
Awokado należy umyć i przekroić na pół. Następnie wyjmujemy pestkę, a łyżką wydrążamy miąższ, który w oddzielnej miseczce rozgniatamy widelcem, aby powstała pasta. Następnie dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, sok z limonki oraz sól. Gdy całość wymieszamy powstaje oryginalne i podstawowe guacamole.
Guacamole z pomidorami i cebulą – przepis
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado,
- 2 łyżki soku z limonki,
- 1 ząbek czosnku,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 1 pomidor,
- 1 łyżeczka świeżej kolendry,
- 1 łyżka ostrej papryki.
Przygotowanie:
Awokado należy umyć i przekroić na pół. Następnie wyjmujemy pestkę, a łyżką wydrążamy miąższ, który w oddzielnej miseczce rozgniatamy widelcem, aby powstała pasta. Następnie dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, sok z limonki oraz sól i pieprz.
Kroimy pomidora w kosteczkę, a cebulę drobno siekamy. Dodajemy do pasty. Na sam koniec wsypujemy kolendrę i ostrą paprykę. Całość mieszamy. Tak oto powstało nam nieco ciekawsze w smaku guacamole!