Międzynarodowy Dzień Hummusu. Dania z użyciem produktu

Dzisiaj, czyli 13 maja świętujemy Międzynarodowy Dzień Hummusu. Głównie święto obchodzą weganie i wegetarianie, które uwielbiają tą pastę z przetartej ciecierzycy lub innej rośliny strączkowej. Dzień ten został ustanowiony, aby popularyzować produkt wśród osób mięsożernych, gdyż jest on bardzo zdrowy i zawiera mnóstwo składników odżywczych. Dziś przedstawimy dania z dodatkiem hummusu, które można przygotować z łatwością w domu.
Zobacz też:
Dzień Czekolady 2022. Przepisy na desery z użyciem tego uwielbianego produktu
#1 Makaron z sosem z hummusu
Składniki:
- 200 g hummusu (klasyczny lub z suszonych pomidorów),
- 160 g makaronu (penne lub spaghetti),
- 100 ml wody z gotowania makaronu,
- 1 czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 10 połówek suszonych pomidorów
- 15ml soku z cytryny,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
W garnki ugotuj makaron. Zostaw 100 ml wody z gotowania. Posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż je na oliwie z oliwek. Dodaj do całości suszone pomidory, a po chwili hummus. Poczekaj, aż całość nabierze kremowej konsystencji. Dolej wodę z gotowania makaronu oraz sok z cytryny. Całość wymieszaj. Danie gotowe!
Zobacz też:
Szparagi. Przepisy na dania z ich wykorzystaniem

#2 Tortilla z hummusem
Składniki:
- 2 tortille,
- 4 łyżki hummusu,
- cukinia,
- suszone oregano,
- pomidor,
- garść roszponki lub sałaty,
- sól i pieprz, oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Cukinię kroimy na cienkie paski i podsmażamy je na oliwię z oliwek. Doprawiamy je pieprzem oraz solą. W międzyczasie kroimy na kostkę pomidora. Tortillę smarujemy hummusem. Na to wykładamy roszponkę lub sałatę. Na wierzch dajemy podsmażoną cukinię oraz pokrojonego pomidora. Doprawiamy suszonym oregano. Całość zawijamy w dowolny sposób i podpiekamy na patelni. Gotowe!
Zobacz też:
Rurki z kremem. Prosty i szybki przepis na ,,te dni”

#3 Pieczone bataty z hummusem
Składniki:
- garść kolendry
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 500 g batatów
- po 2 łyżeczki mielonej kolendry i kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka ostrej papryki lub płatków chili
- 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 300 g hummusu
Przygotowanie:
Bataty myjemy i kroimy na cienkie łódeczki. Należy doprawić je solą, pieprzem, kolemdrą, kminem i papryką. Następnie polewamy je oliwą z oliwek i umieszczamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy bataty do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 30-35 minut. W między czasie miksujemy kolendrę z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, 2 ząbkami czosnku i hummusem. Gotowe frytki z batatów należy moczyć w hummusowym sosie.
Zobacz też:
Awokado, jakie ma właściwości? Prosty przepis na guacamole
