Wielkanoc. Jak zrobić karmel? Przepis na dodatek do świątecznych ciast - Piekniejsze.pl

Wielkanoc. Jak zrobić karmel? Przepis na dodatek do świątecznych ciast

Zbliżają się święta, więc na stole pojawi się wiele tradycyjnych ciast. Karmel jest jednym z dodatków. Jak wykonać go w domu?
karmel
fot. pixabay

Większość z nas święta Wielkanocne spędzi wraz z rodziną. Oprócz wspólnie spędzonego czasu, mnóstwa rozmów i zabawy, na stole pojawią się tradycyjne potrawy. Oprócz jajek i kiełbasy obecne będą przeróżne ciasta. Idealnym dodatkiem do nich jest zazwyczaj karmel!

Gdy większość polskich kobiet słyszy o zrobieniu karmelu samodzielnie, ma w głowie plan zakupienia go w sklepie. Nie wiadomo dlaczego ten produkt został przed lata nazwanym ciężkim do wykonania. Mimo, że łatwo go spalić, jeśli mamy dobry przepis z łatwością powinniśmy umieć go przyrządzić w domu. Sprawdź jak!

Zobacz też: Mazurek kajmakowy – przepis na wielkanocne ciasto

Karmel – domowy przepis

Składniki:

  • 120 ml śmietanki 30%,
  • 60 g cukru,
  • 60 ml wody,
  • 1 łyżeczka masła.

Przygotowanie:

Na patelnie wsypujemy cukier, tak aby przykrył całą powierzchnię patelni. Czekamy, aż sam się rozpuści. Nie wolno tutaj nic mieszać. Gdy kolor zacznie przypominać jasny brąz możemy dodać wodę. Następnie całość mieszamy i po chwili dodajemy śmietankę. Przez 5 minut podgrzewamy, ciągle mieszając. Na sam koniec dodajemy masło. Gdy się rozpuści, przelewamy karmel do słoiczka.

Słony karmel – domowy przeis

Oczywiście oprócz klasycznego karmelu, świetnie sprawdzi się również jego wersja na słono. Można również wykorzystać ją na święta.

Składniki:

  • 100 g cukru,
  • 50 g masła,
  • 100 ml śmietanki kremówki 36% ewentualnie 30%,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Na patelnie wsypujemy cukier, tak aby zakrył całą powierzchnię. Nie mieszamy cukru, czekamy aż się przyrumieni. Następnie dodajemy masło, które mieszkamy z rozpuszczonym cukrem. Wlewamy śmietankę i mieszamy. Na sam koniec wsypujemy sól. Całość zdejmujemy z ognia i przelewamy do miseczki.