Klasyk w wegetariańskiej wersji. Spaghetti bolognese z granulatu sojowego - Piekniejsze.pl

Klasyk w wegetariańskiej wersji. Spaghetti bolognese z granulatu sojowego

Sos boloński jest popularnym dodatkiem do makaronu nie tylko we Włoszech, ale także w Polsce. Jak go przygotować w wersji roślinnej? Sprawdź przepis na wegetariańską wersję klasycznego sosu.
fot. pixabay.com

Sos boloński jest znany u lubiany na całym świecie. Klasyczną wersję jak we Włoszech przygotowuje się nawet do kilku godzin, a jego głównym składnikiem jest przecier pomidorowy oraz mięso mielone, najczęściej wołowo-wieprzowe. Osoby, które wykluczyły ze swojej diety produkty zwierzęce, wcale nie muszą czuć się poszkodowane. W bardzo prosty sposób można wykonać ten pyszny sos zamieniając mięso na granulat sojowy. Gotowy sos można zjeść z makaronem typu spaghetti bądź przygotować z niego lasagne. Dziś przedstawiamy przepis na to pierwsze danie.

Zobacz też: Klasyk w wegetariańskiej wersji. Przepis na rosół

Zobacz też: Klasyk w wegetariańskiej wersji. Jak zrobić roślinne mielone?

Sos bolognese w wegetariańskie wersji z makaronem

Składniki:

  • granulat sojowy
  • przecier pomidorowy
  • cebula
  • marchewka
  • seler
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • parmezan
  • makaron typu spaghetti
  • gałka muszkatołowa

Zobacz też: Klasyk w wegańskiej wersji. Seitan a’la schabowy

Przygotowanie:

Cebulę, marchewkę i seler pokrój w kostkę, a następnie wrzuć na rozgrzaną oliwę z oliwek. Duś przez kilka minut, aż warzywa lekko się podsmażą i zmiękną. Gdy już będą zrumienione, dodaj do nich czosnek pokrojony w drobną kostkę i chwilę całość podduś. W tym samym czasie na drugiej patelni podsmaż chwilę granulat sojowy, aby zarumienił się – taka czynność doda mu więcej smaku. Gdy już będzie gotowy, dodaj do warzyw i całość zalej przecierem pomidorowym. Duś na małym ogniu chwilę, po czym wlej szklankę czerwonego, wytrawnego wina. Gdy alkohol wyparuje, a sos będzie zredukowany, zacznij go doprawiać. Wsyp sól i pieprz wedle uznania oraz odrobinę gałki muszkatołowej. Możesz także dodać odrobinę słodkiej papryki i czosnku granulowanego, jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak potraw.

W garnku ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu – najlepiej jeśli będzie to pasta w typie spaghetti, która idealnie sprawdza się z tego rodzaju bogatym w składniki sosem. Połącz go z wegetariańską wersją sosu bolońskiego, posyp startym parmezanem i ciesz się pyszną pastą, która zachwyci także mięsożerców. Smak oraz konsystencja granulatu mogą wprowadzić niejedną osobę w błąd!

Zobacz też: Wegetariański burger bezglutenowy. Jak wykonać go w domu?