Klasyki w wegetariańskiej wersji. Przepis na pieczeń z jajkiem - Piekniejsze.pl

Klasyki w wegetariańskiej wersji. Przepis na pieczeń z jajkiem

Już niebawem zaczniemy przygotowania do zbliżających się świąt. Przedstawiamy przepis na pyszną, wegetariańską pieczeń, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapki lub podana na ciepło z sosem i ziemniakami.
fot. pixabay.com

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a w raz z nimi czas przygotowań. W pierwszy i drugi dzień świąt zasiadamy rodzinnie do stołu i spędzamy przy nim kilka godzin, spożywając przyrządzone wcześniej potrawy. Zazwyczaj na świątecznych stołach pojawiają się różnego rodzaju mięsa, surówki oraz dodatki, jednak obiad, który zasmakuje całej rodzinie można przygotować również w wersji wegetariańskiej. Przedstawiamy przepis na pieczeń wegetariańską z jajkiem, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do ziemniaków, czy klusek śląskich oraz na zimno do kanapek.

Zobacz też: Klasyk w wegetariańskiej wersji. Spaghetti bolognese z granulatu sojowego

Zobacz też: Klasyk w wegetariańskiej wersji. Przepis na rosół

Wegetariańska pieczeń z jajkiem

Składniki:

  • 0,5 kg czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • 8 jajek – 3 surowe i 5 ugotowanych na twardo
  • 1,5 szklanki ryżu
  • odrobina bułki tartej do obsypania blaszki
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • łyżka masła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Zobacz też: Klasyk w wegetariańskiej wersji. Jak zrobić roślinne mielone?

Przygotowanie:

5 jajek ugotuj na twardo. Marchewkę, cebulę i pietruszkę obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Podsmaż warzywa na rozgrzanej patelni z łyżką masła i łyżką oliwy z oliwek. Soczewicę i ryż wrzuć do miski i zalej tak, aby wody było około 15 cm więcej, niż suchych składników. Ugotuj pod przykryciem z dodatkiem soli oraz 3 łyżek oliwy z oliwek.

Podsmażone warzywa, soczewicę oraz ryż połącz w misce i dobrze wymieszaj. Poczekaj aż trochę przestygnie, a następnie dodaj soli, pieprzu oraz przyprawy do mięsa mielonego (wszystkie przyprawy według uznania). Wbij 3 surowe jajka i ponownie wymieszaj masę. Gdy okaże się zbyt miękka, możesz dodać odrobinę płatków ryżowych, jeśli będzie zbyt twarda – dodatkowe jajko.

Wysoką i prostokątną blaszkę wysmaruj pędzlem oliwą z oliwek i obsyp odrobiną bułki tartej. Część przygotowanej masy włóż do niej tak, aby utworzyła się z niej “rynna”, w której ułożysz ugotowane wcześniej jajka. Całość przykryj resztą pasztetowej masy i dobrze dociśnij. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i włóż blaszkę na około godzinę. Gotową pieczeń z jajkiem podawaj na obiad z dodatkiem ziemniaków, klusek śląskich lub kopytek, bądź po ostudzeniu pokrój z grubsze plastry i połóż na kromce chleba z dodatkiem chrzanu i ćwikły z buraczków.

Zobacz też: Klasyk w wegańskiej wersji. Seitan a’la schabowy