Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone truskawki

Kiszonki to jeden ze zdrowszych sposobów spożywania warzyw. Dzięki zachodzącej fermentacji podczas kiszenia, wydziela się wiele substancji pozytywnie wpływających na nasz organizm. Jednak warto zaznaczyć, że można kisić również owoce, a kiszone cytryny to jedna z bardziej wartościowych potraw. Przedstawiamy przepis na najlepsze kiszone truskawki – jak u babci!
Zobacz też:
Przepis na kiszone truskawki
Składniki:
- 1 kg truskawek,
- 5 łyżek miodu,
- 1 łyżka białego pieprzu w ziarnach,
- 20 g soli,
- 1 l wody.
Zobacz też:
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone jabłka
Przygotowanie:
Truskawki dokładnie myjemy pod bieżącą i zimną wodą. Ważne jest to, aby nie odrywać z nich szypułek. Następnie układamy je w wyparzonym słoiku, tak aby ciasno były ułożone i nie występowały pomiędzy nimi dziury. Trzeba jednak uważać, aby nie zostały zgniecione.
Zobacz też:
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone winogrona
Gdy w słoiku ułożymy truskawki, zaczynamy przygotowywać zalewę. Do garnka wlewamy wodę i zaczynamy podgotowywać. Następnie wsypujemy sól i mieszamy tak długo, aż nie woda nie połączy się z solą. Gdy zdejmiemy wodę z kuchenki, dodajemy do niej miód i ponownie mieszamy.
Zobacz też:
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone cytryny
Zalewę wylewamy na truskawki, pamiętając o tym, aby były one dokładnie przykryte i nie wystawały ponad powierzchnię płynu. Słoiki dokładnie zamykamy zakrętką i odkładamy je na kilka dni do temperatury pokojowej, tak aby zaczął zachodzić proces fermentacji. Po tym czasie odkładamy je do ciemnej i chłodnej piwnicy, aby truskawki dalej spokojnie się kisiły. Po 4 tygodniach kiszone truskawki będą gotowe.