Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone jabłka - Piekniejsze.pl

Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone jabłka

Kiszonki to jeden z najzdrowszych sposobów spożywania warzyw. Przedstawiamy przepis na kiszone jabłka jak u babci!
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone jabłka
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone jabłka, fot. pixabay.com

Kiszonki to jeden ze zdrowszych sposobów spożywania warzyw. Dzięki zachodzącej fermentacji podczas kiszenia, wydziela się wiele substancji pozytywnie wpływających na nasz organizm. Jednak warto zaznaczyć, że można kisić również owoce, a kiszone cytryny to jedna z bardziej wartościowych potraw. Przedstawiamy przepis na najlepsze kiszone jabłka – jak u babci!

Zobacz też:

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Kiszone jabłka – przepis

Składniki:

  • 10 jabłek,
  • laska cynamonu,
  • garść goździków,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 5 sztuk liści laurowych,
  • kilka sztuk ziaren jałowca,
  • 2 litry wody,
  • 3 łyżki soli.

Przygotowanie:

Jabłka porządnie myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy. Tniemy je na ćwiartki i układamy je bardzo ciasno w słoiku. Pomiędzy nie dodajemy cynamon, goździki, ziele angielskie, liść laurowy i ziarna jałowca. Również upychamy, aby pomiędzy jabłkami nie było za dużych odstępów.

W międzyczasie do garnka wlewamy wodę, którą rozpoczynamy podgotowywać. Następnie wsypujemy sól i mieszamy tak długo, aż sól dokładnie rozpuści się w wodzie. Czekamy, aż zalewa troszkę ostygnie. Następnie na jabłka wylewamy tak przygotowaną solankę. Warto pamiętać, aby roztwór dokładnie przykrył jabłka.

Słoiki dokładnie zamykamy zakrętką i odkładamy je na kilka dni do temperatury pokojowej, tak aby zaczął zachodzić proces fermentacji. Po tym czasie odkładamy je do ciemnej i chłodnej piwnicy, aby jabłka dalej spokojnie się kisiły. Po 4 tygodniach kiszone jabłka będą gotowe!