Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone winogrona - Piekniejsze.pl

Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone winogrona

Kiszonki to jeden z najzdrowszych sposobów spożywania warzyw. Przedstawiamy przepis na kiszone winogrona jak u babci!
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone winogrona
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone winogrona, fot. pixabay.com

Kiszonki to jeden ze zdrowszych sposobów spożywania warzyw. Dzięki zachodzącej fermentacji podczas kiszenia, wydziela się wiele substancji pozytywnie wpływających na nasz organizm. Jednak warto zaznaczyć, że można kisić również owoce, a kiszone cytryny to jedna z bardziej wartościowych potraw. Przedstawiamy przepis na najlepsze kiszone winogrona – jak u babci!

Zobacz też:

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Kiszone winogrona – przepis

Składniki:

  • 1 litr zimnej wody,
  • winogrona ciemne,
  • 25 g soli morskiej,
  • 1/2 szklanki miodu
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 kulki zielonego pieprzu,
  • 4 goździki.

Zobacz też:

Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone jabłka

Przygotowanie:

Winogrona dokładnie myjemy pod bieżącą i zimną wodą. Następnie dokładnie parzymy słoik i wkładamy do niego winogrona, tak aby były bardzo ciasno ułożone (jednak warto uważać, aby nie zostały zgniecione). Między winogrona wkładamy ziele angielskie, zielony pieprz oraz goździki.

W międzyczasie do garnka wlewamy wodę i zaczynamy ją gotować. Dodajemy do niej sól morską oraz miód i mieszamy tak długo, aż wszystkie składniki się dokładnie nie rozpuszczą w wodzie. Tak przygotowaną zalewę wylewamy na nasze winogrona w słoiku. Nic nie może wystawać ponad płyn.

Zobacz też:

Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone cytryny

Słoiki dokładnie zamykamy zakrętką i odkładamy je na kilka dni do temperatury pokojowej, tak aby zaczął zachodzić proces fermentacji. Po tym czasie odkładamy je do ciemnej i chłodnej piwnicy, aby winogrona dalej spokojnie się kisiły. Po 4 tygodniach kiszone winogrona będą gotowe!