Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone winogrona
![Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone winogrona](https://piekniejsze.pl/wp-content/uploads/sites/43/2022/08/istockphoto-500881348-170667a-edited.jpg)
Kiszonki to jeden ze zdrowszych sposobów spożywania warzyw. Dzięki zachodzącej fermentacji podczas kiszenia, wydziela się wiele substancji pozytywnie wpływających na nasz organizm. Jednak warto zaznaczyć, że można kisić również owoce, a kiszone cytryny to jedna z bardziej wartościowych potraw. Przedstawiamy przepis na najlepsze kiszone winogrona – jak u babci!
Zobacz też:
Kiszone winogrona – przepis
Składniki:
- 1 litr zimnej wody,
- winogrona ciemne,
- 25 g soli morskiej,
- 1/2 szklanki miodu
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 4 kulki zielonego pieprzu,
- 4 goździki.
Zobacz też:
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone jabłka
Przygotowanie:
Winogrona dokładnie myjemy pod bieżącą i zimną wodą. Następnie dokładnie parzymy słoik i wkładamy do niego winogrona, tak aby były bardzo ciasno ułożone (jednak warto uważać, aby nie zostały zgniecione). Między winogrona wkładamy ziele angielskie, zielony pieprz oraz goździki.
W międzyczasie do garnka wlewamy wodę i zaczynamy ją gotować. Dodajemy do niej sól morską oraz miód i mieszamy tak długo, aż wszystkie składniki się dokładnie nie rozpuszczą w wodzie. Tak przygotowaną zalewę wylewamy na nasze winogrona w słoiku. Nic nie może wystawać ponad płyn.
Zobacz też:
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone cytryny
Słoiki dokładnie zamykamy zakrętką i odkładamy je na kilka dni do temperatury pokojowej, tak aby zaczął zachodzić proces fermentacji. Po tym czasie odkładamy je do ciemnej i chłodnej piwnicy, aby winogrona dalej spokojnie się kisiły. Po 4 tygodniach kiszone winogrona będą gotowe!