Kiszonki, jak u babci. Przepis na kiszone marchewki

Kiszonki to jeden ze zdrowszych sposobów spożywania warzyw i owoców. Dzięki zachodzącej fermentacji podczas kiszenia, wydziela się wiele substancji pozytywnie wpływających na nasz organizm. Przedstawiamy przepis na najlepszy kiszone marchewki – jak u babci!
Zobacz też:
Przepis na kiszone marchewki
Składniki:
- 1 kg marchewki,
- 15 g soli niejodowanej na 1 litr wody,
- 6 ząbków czosnku,
- baldachimy kopru,
- 4 liście laurowe,
- 8 kulek ziela angielskiego.
Zobacz też:
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone truskawki
Przygotowanie:
Marchewki myjemy dokładnie pod zimną i bieżącą wodą. Następnie obieramy je i kroimy w słupki. Słoiki dokładnie parzymy. Na ich dno wkładamy koper, liście laurowe i ziele angielskie. Na to układamy marchewki, tak aby były do siebie przyległe, a między nimi nie występowały przerwy.
Zobacz też:
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone jabłka
W garnku zagotowujemy wodę, do której wsypujemy sól. Następnie mieszamy tak długo, aż sól nie połączy się z wodą. Tak przygotowanym roztworem zalewamy marchewki, pamiętając aby solanka porządnie je przykrywała. Nic nie może wystawać ponad jej powierzchnię.
Zobacz też:
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone rzodkiewki
Słoik dokładnie zamykamy zakrętką i odkładamy na kilka dni do temperatury pokojowej, tak aby zaczął zachodzić proces fermentacji. Po tym czasie odkładamy słoik do ciemnej i chłodnej piwnicy, aby marchewki dalej spokojnie się kisiły. Po 4 tygodniach kiszone marchewki będą gotowe!