Kiszonki, jak u babci. Przepis na kiszone marchewki - Piekniejsze.pl

Kiszonki, jak u babci. Przepis na kiszone marchewki

Kiszonki to jeden z najzdrowszych sposobów spożywania warzyw. Przedstawiamy przepis na kiszone marchewki jak u babci!
Kiszonki, jak u babci. Przepis na kiszone marchewki
Kiszonki, jak u babci. Przepis na kiszone marchewki, fot, pixabay.com

Kiszonki to jeden ze zdrowszych sposobów spożywania warzyw i owoców. Dzięki zachodzącej fermentacji podczas kiszenia, wydziela się wiele substancji pozytywnie wpływających na nasz organizm. Przedstawiamy przepis na najlepszy kiszone marchewki – jak u babci!

Zobacz też:

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Przepis na kiszone marchewki

Składniki:

  • 1 kg marchewki,
  • 15 g soli niejodowanej na 1 litr wody,
  • 6 ząbków czosnku,
  • baldachimy kopru,
  • 4 liście laurowe,
  • 8 kulek ziela angielskiego.

Zobacz też:

Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone truskawki

Przygotowanie:

Marchewki myjemy dokładnie pod zimną i bieżącą wodą. Następnie obieramy je i kroimy w słupki. Słoiki dokładnie parzymy. Na ich dno wkładamy koper, liście laurowe i ziele angielskie. Na to układamy marchewki, tak aby były do siebie przyległe, a między nimi nie występowały przerwy.

Zobacz też:

Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone jabłka

W garnku zagotowujemy wodę, do której wsypujemy sól. Następnie mieszamy tak długo, aż sól nie połączy się z wodą. Tak przygotowanym roztworem zalewamy marchewki, pamiętając aby solanka porządnie je przykrywała. Nic nie może wystawać ponad jej powierzchnię.

Zobacz też:

Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone rzodkiewki

Słoik dokładnie zamykamy zakrętką i odkładamy na kilka dni do temperatury pokojowej, tak aby zaczął zachodzić proces fermentacji. Po tym czasie odkładamy słoik do ciemnej i chłodnej piwnicy, aby marchewki dalej spokojnie się kisiły. Po 4 tygodniach kiszone marchewki będą gotowe!