Przepis na makaron penne z brokułami i parmezanem
Sposobów na makaron jest mnóstwo. To danie pochodzące z Włoch może być udoskonalane w zależności jakie połączenia smakowe lubimy. Jemy je z samym sosem, z warzywami albo bez, z serem, na ciepło bądź na zimno- wszystko według własnego uznania. Dzisiaj przedstawiamy sprawdzony i pyszny przepis na makaron penne z sosem pomidorowym, brokułami i parmezanem.
Penne z brokułami i parmezanem
Składniki:
- pomidory
- cebula
- czosnek
- oliwa z oliwek
- suszone oregano
- świeża bazylia
- brokuł
- makaron penne
- tarty parmezan
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Najpierw zaczniemy od przygotowania sosu pomidorowego. Najszybciej jest użyć gotowej passaty pomidorowej, jednak własnoręcznie zrobiony sos na pewno będzie smakował lepiej. Na początku kilka pomidorów nacinamy z wierzchu po samej skórce na krzyż – zależy nam na pomidorach bez skóry. Następnie nacięte pomidory wsadzamy do miski z wrzątkiem i czekamy dosłownie dwie minuty, aby skórka zaczęła odchodzić samoistnie. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Zobacz też: Tosty bez pieczywa? Sprawdź przepis na szybkie i pyszne śniadanie
Potem, należy posiekać na drobną kostkę pół dużej cebuli i dwa ząbki czosnku. Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wsypujemy najpierw cebulę i czekamy, aby się zeszkliła, a następnie dodajemy czosnek. Kiedy wszystko nabierze złotego koloru, dodajemy nasze pomidory i mieszamy. Doprawiamy suszonym oregano, solą i pieprzem i ponownie wszystko mieszamy. Przykrywamy patelnię pokrywką i ustawiamy kuchenkę na mały ogień. W międzyczasie możemy zacząć gotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Zobacz też: Przepis na pyszne pączki
Teraz przygotujmy brokuły. Najpierw trzeba je odciąć głównego rdzenia i dokładnie umyć. Potem, gotujemy wodę w małym garnku, solimy i dodajemy trochę cukru. Do zagotowanej wody wrzucamy brokuły i gotujemy przez około 4/5 minut. Sprawdzamy nożem czy są miękkie- jeśli tak, wylewamy wodę i w garnku zostawiamy tylko warzywa. Dodajemy łyżkę masła, solimy i delikatnie łyżką obtaczamy nasze brokuły w roztapiającym się maśle.
Zobacz też: Klasyk w wegetariańskiej wersji. Gulasz z kopytkami
Kiedy pomidory puszczą wodę i nasz sos zacznie się gotować, możemy dodać do niego ugotowany makaron penne i dokładnie wymieszać zawartość patelni. Makaron z sosem wykładamy na talerz, na wierzch dodajemy nasze brokuły, liście bazylii i sypiemy tartym parmezanem. Smacznego!