Przepis na makaron penne z brokułami i parmezanem - Piekniejsze.pl

Przepis na makaron penne z brokułami i parmezanem

Oto pomysł na pyszny makaron penne w kompozycji z brokułami i parmezanem. Zobacz czego będziesz potrzebować do wykonania przepisu.
Przepis na makaron penne z brokułami i parmezanem
Przepis na makaron penne z brokułami i parmezanem/fot.Pexels.com[zdjęcie poglądowe]

Sposobów na makaron jest mnóstwo. To danie pochodzące z Włoch może być udoskonalane w zależności jakie połączenia smakowe lubimy. Jemy je z samym sosem, z warzywami albo bez, z serem, na ciepło bądź na zimno- wszystko według własnego uznania. Dzisiaj przedstawiamy sprawdzony i pyszny przepis na makaron penne z sosem pomidorowym, brokułami i parmezanem.

Penne z brokułami i parmezanem

Składniki:

  • pomidory
  • cebula
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • suszone oregano
  • świeża bazylia
  • brokuł
  • makaron penne
  • tarty parmezan
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Najpierw zaczniemy od przygotowania sosu pomidorowego. Najszybciej jest użyć gotowej passaty pomidorowej, jednak własnoręcznie zrobiony sos na pewno będzie smakował lepiej. Na początku kilka pomidorów nacinamy z wierzchu po samej skórce na krzyż – zależy nam na pomidorach bez skóry. Następnie nacięte pomidory wsadzamy do miski z wrzątkiem i czekamy dosłownie dwie minuty, aby skórka zaczęła odchodzić samoistnie. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Zobacz też: Tosty bez pieczywa? Sprawdź przepis na szybkie i pyszne śniadanie

Potem, należy posiekać na drobną kostkę pół dużej cebuli i dwa ząbki czosnku. Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wsypujemy najpierw cebulę i czekamy, aby się zeszkliła, a następnie dodajemy czosnek. Kiedy wszystko nabierze złotego koloru, dodajemy nasze pomidory i mieszamy. Doprawiamy suszonym oregano, solą i pieprzem i ponownie wszystko mieszamy. Przykrywamy patelnię pokrywką i ustawiamy kuchenkę na mały ogień. W międzyczasie możemy zacząć gotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

Zobacz też: Przepis na pyszne pączki

Teraz przygotujmy brokuły. Najpierw trzeba je odciąć głównego rdzenia i dokładnie umyć. Potem, gotujemy wodę w małym garnku, solimy i dodajemy trochę cukru. Do zagotowanej wody wrzucamy brokuły i gotujemy przez około 4/5 minut. Sprawdzamy nożem czy są miękkie- jeśli tak, wylewamy wodę i w garnku zostawiamy tylko warzywa. Dodajemy łyżkę masła, solimy i delikatnie łyżką obtaczamy nasze brokuły w roztapiającym się maśle.

Zobacz też: Klasyk w wegetariańskiej wersji. Gulasz z kopytkami

Kiedy pomidory puszczą wodę i nasz sos zacznie się gotować, możemy dodać do niego ugotowany makaron penne i dokładnie wymieszać zawartość patelni. Makaron z sosem wykładamy na talerz, na wierzch dodajemy nasze brokuły, liście bazylii i sypiemy tartym parmezanem. Smacznego!