Przepis na faworkowe różyczki - Piekniejsze.pl

Przepis na faworkowe różyczki

Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek. Z tej okazji przedstawiamy przepis na faworkowe różyczki. Sprawdź szczegóły.
Przepis na faworkowe różyczki
Przepis na faworkowe różyczki, fot. facebook.com/stylowi

Wielkimi krokami zbliża się ”pyszne” święto, czyli tłusty czwartek. Z tej okazji przedstawiamy przepis na odmienioną wersję faworków, czyli różyczki. Sprawdź, jak je wykonać samodzielnie w domu!

Zobacz też:

Przepis na pieczone ziemniaki z kurczakiem serowym

Przepis na faworkowe różyczki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ok. 5 kopiatych łyżek śmietany,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • cukier puder do posypania,
  • dowolny dżem lub wiśnie z konfitury.

Zobacz też:

Klasyk w wegetariańskiej wersji. Przepis na roślinne pałeczki z “kurczaka”

Przygotowanie:

Na samym początku przygotowujemy miskę, w której mieszamy cukier oraz sól. Następnie do całości dodajemy żółtka jajek, spirytus i śmietanę. Składniki zagniatamy na jednolitą masę. Blat posypujemy mąką.

Na blacie za pomocą wałka rozwałkowujemy ciasto. Z niego wykrywamy krążki o różnych wielkościach. Każde kółko nacinamy, aby powstał płatek. Następnie układamy krążki na sobie, od największego do najmniejszego.

Tak wykonane faworkowe różyczki smażymy na rozgrzanym tłuszczy, aż osiągną złoty kolor. Po wyciągnięciu z oleju, na środek róży nakładamy dżem i posypujemy całość cukrem pudrem. Gotowe, smacznego!