Pyszne i zdrowe ciasto czekoladowe z cukinii - Piekniejsze.pl

Pyszne i zdrowe ciasto czekoladowe z cukinii

Przepis na fit czekoladowe ciasto z cukinii.

Jeśli jesteś na diecie nie oznacza to, że musisz rezygnować z deserów! Jednym z wielu przykładów jest poniższy przepis na wilgotne ciasto czekoladowe z cukinii! 

Zobacz też: Obłędne fit nuggetsy z kalafiora

Ciasto czekoladowe z cukinii

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki startej cukinii (około 1 średniej cukinii)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego (lub brązowego cukru)
  • 1/4 szklanki miodu lub syropu klonowego
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego (roztopionego)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki posiekanej ciemnej czekolady (opcjonalnie dla dodatkowej czekoladowej przyjemności!)

Przygotowanie

Startą cukinię odciśnij z nadmiaru wody. 

W dużej misce wymieszaj jajka, olej kokosowy, miód/syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i startą cukinię.

W drugiej misce połącz mąkę, kakao, cukier kokosowy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.

Dodaj suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszaj, aż wszystko się połączy. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę.

Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez około 30-40 minut. 

Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Smacznego!

Zobacz też: Obłędna fit panna cotta na mleku kokosowym

Na czasie

Brak danych.