Pyszne i zdrowe ciasto czekoladowe z cukinii
Jeśli jesteś na diecie nie oznacza to, że musisz rezygnować z deserów! Jednym z wielu przykładów jest poniższy przepis na wilgotne ciasto czekoladowe z cukinii!
Zobacz też: Obłędne fit nuggetsy z kalafiora
Ciasto czekoladowe z cukinii
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki startej cukinii (około 1 średniej cukinii)
- 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 szklanki cukru kokosowego (lub brązowego cukru)
- 1/4 szklanki miodu lub syropu klonowego
- 1/2 szklanki oleju kokosowego (roztopionego)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki posiekanej ciemnej czekolady (opcjonalnie dla dodatkowej czekoladowej przyjemności!)
Przygotowanie
Startą cukinię odciśnij z nadmiaru wody.
W dużej misce wymieszaj jajka, olej kokosowy, miód/syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i startą cukinię.
W drugiej misce połącz mąkę, kakao, cukier kokosowy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
Dodaj suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszaj, aż wszystko się połączy. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę.
Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez około 30-40 minut.
Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Smacznego!
Zobacz też: Obłędna fit panna cotta na mleku kokosowym