Chleb upieczony w domu. Najlepszy przepis

Chleb to dla wielu osób podstawowy produkt, bez którego nie wyobrażają sobie codziennych posiłków. Trzeba przyznać, że świeży i chrupiący chleb jest idealną podstawą pysznych śniadań. Jak wykonać go samodzielnie w domu? Przedstawiamy najlepszy i najprostszy przepis.
Zobacz też:
Bezglutenowe placki ziemniaczane. Sprawdź przepis
Chleb – przepis
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 7 g drożdży suchych,
- 2 łyżeczki cukru,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- 4 łyżki otrębów owsianych,
- 400 ml ciepłej wody,
- nieco tłuszczu i bułki tartej do wysmarowania formy.
Zobacz też:
Jagodzianki – najlepszy przepis z sezonowym owocem
Przygotowanie:
Do małego garnuszka wlewamy ciepłą wodę, a do niej dodajemy drożdże. Mieszamy całość za pomocą łyżeczki i odstawiamy na bok na kilka minut. W kolejnej miseczce mieszamy ze sobą mąkę pszenną, cukier, sól oraz otręby owsiane.
Zobacz też:
Włoska pizza. Przepis na klasyczne ciasto jak z Italii
Gdy suche składniki zostaną wymieszane, wlewamy do nich drożdże oraz wodę. Wszystko mieszamy ponownie dłonią, aż powstanie jednolita konsystencja. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut, aby drożdże mogły zacząć pracować.
Zobacz też:
Żurek – najlepszy przepis na zupę
Po tym czasie ponownie ugniatamy ciasto i odkładamy na 5 minut. Ciasto przekładamy do formy, którą uprzednio smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza, a chleb pieczemy przez około 60 minut. Przed włożeniem go do piekarnika możemy lekko ponacinać wierzch ciasta. Gotowe!