Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszony bób - Piekniejsze.pl

Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszony bób

Kiszonki to jeden z najzdrowszych sposobów spożywania warzyw. Przedstawiamy przepis na kiszony bób jak u babci!
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszony bób
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszony bób, fot. pixabay.com

Kiszonki to jeden ze zdrowszych sposobów spożywania warzyw i owoców. Dzięki zachodzącej fermentacji podczas kiszenia, wydziela się wiele substancji pozytywnie wpływających na nasz organizm. Przedstawiamy przepis na najlepszy kiszony bób – jak u babci!

Zobacz też:

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Przepis na kiszony bób

Składniki:

  • 1 kg bobu,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 2 małe łyżeczki ziaren białej gorczycy
  • kilka gałązek kopru,
  • solanka (1 łyżka soli na 1 litr wody).

Przygotowanie:

Bób wyłuskujemy ze strączków. Następnie gotujemy wodę w garnku, do której wkładamy bób i zagotowujemy. Po 3-4 minutach odcedzamy wodę z bobu i zostawiamy go na chwilę, aby się ostudził. Następnie zagotowujemy wodę z solą, w proporcjach 1:1.

Zobacz też:

[Wideo] Przepis na kiszone śledzie + reakcja osób, które je jedzą

Po tym czasie czekamy, aż sól dokładnie rozpuści się w wodzie i powstanie solanka. Do słoików wkładamy gałązki kopru, ziarno gorczycy oraz 2 ząbki czosnku. Na to nakładamy bób. Całość zalewamy solanką, tak aby nic nie wystawało ponad jej powierzchnię.

Słoik dokładnie zamykamy zakrętką i odkładamy na kilka dni do temperatury pokojowej, tak aby zaczął zachodzić proces fermentacji. Po tym czasie odkładamy słoik do ciemnej i chłodnej piwnicy, aby bób dalej spokojnie się kisił. Po 4 tygodniach kiszony bób będzie gotowy!

Zobacz też:

Kiszonki, jak u babci. Przepis na kiszony imbir