Bezglutenowe placki ziemniaczane. Sprawdź przepis
Dieta bezglutenowa to często przymus, a nie wybór… Jednak wraz ze wzrostem świadomości na temat alergii, celiakii i innych pokarmowych nietolerancji na rynku pojawia się coraz więcej produktów, które umożliwiają zastąpienie ulubionych produktów. Zrobienie bezglutenowych placów ziemniaczanych jest możliwe.
Zobacz też: Dieta bezglutenowa. Czy jest dla każdego?
Zobacz też: Wegetariański burger bezglutenowy. Jak wykonać go w domu?
Przepis na bezglutenowe placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane to niedrogie, szybkie i sycące danie. Może nie zaliczymy go do najzdrowszego, ale raz na jakiś czas z pewnością nam nie zaszkodzi. Co więcej, te bez jajek oraz mąki z pewnością swoją chrupkością trafią w kubki smakowe wszystkich domowników. Jak zrobić bezglutenowe placki ziemniaczane?
Zobacz też: Placki ziemniaczane – najlepszy przepis
Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie
- Pierwszym krokiem jest obranie ziemniaków, cebuli i czosnku. Wszystko dokładnie myjemy.
- Ziemniaki mielimy lub ścieramy na tarce z cebulą i czosnkiem.
- Następnie do masy wsypujemy mieszankę mąk, sól oraz pieprz. Mieszamy.
- Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej. Kiedy będzie już rozgrzany, rozpoczynamy kładzenie ciasta na patelnię. Kiedy już się zarumienią, wykładamy je na papierowym ręczniku i odsączamy z tłuszczu.
Przygotowane placki ziemniaczane możemy podać z gulaszem lub z naszymi ulubionymi dodatkami np. śmietaną i cukrem.