Bezglutenowe placki ziemniaczane. Sprawdź przepis - Piekniejsze.pl

Bezglutenowe placki ziemniaczane. Sprawdź przepis

Dieta bezglutenowa wiąże się z wieloma wyrzeczeniami w zakresie spożywanych potraw. Nie oznacza to jednak, że całkowicie musimy rezygnować z ulubionych dań. Zobacz przepis na bezglutenowe placki ziemniaczane.
Bezglutenowe placki ziemniaczane. Sprawdź przepis| fot. pexels.com

Dieta bezglutenowa to często przymus, a nie wybór… Jednak wraz ze wzrostem świadomości na temat alergii, celiakii i innych pokarmowych nietolerancji na rynku pojawia się coraz więcej produktów, które umożliwiają zastąpienie ulubionych produktów. Zrobienie bezglutenowych placów ziemniaczanych jest możliwe.

Zobacz też: Dieta bezglutenowa. Czy jest dla każdego?

Zobacz też: Wegetariański burger bezglutenowy. Jak wykonać go w domu?

Przepis na bezglutenowe placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to niedrogie, szybkie i sycące danie. Może nie zaliczymy go do najzdrowszego, ale raz na jakiś czas z pewnością nam nie zaszkodzi. Co więcej, te bez jajek oraz mąki z pewnością swoją chrupkością trafią w kubki smakowe wszystkich domowników. Jak zrobić bezglutenowe placki ziemniaczane?

Zobacz też: Placki ziemniaczane – najlepszy przepis

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie

  • Pierwszym krokiem jest obranie ziemniaków, cebuli i czosnku. Wszystko dokładnie myjemy.
  • Ziemniaki mielimy lub ścieramy na tarce z cebulą i czosnkiem.
  • Następnie do masy wsypujemy mieszankę mąk, sól oraz pieprz. Mieszamy.
  • Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej. Kiedy będzie już rozgrzany, rozpoczynamy kładzenie ciasta na patelnię. Kiedy już się zarumienią, wykładamy je na papierowym ręczniku i odsączamy z tłuszczu.

Przygotowane placki ziemniaczane możemy podać z gulaszem lub z naszymi ulubionymi dodatkami np. śmietaną i cukrem.